Home >>> Aktuelno >>> Treći samit poslovne dijaspore u Švajcarskoj

Treći samit poslovne dijaspore u Švajcarskoj

U Dietikonu je 01 – 02. juna 2018.godine održan treći skup srpske poslovne dijaspore pod nazivom “EKSPO 2018“. Skup je održan u organizaciji Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod finansijskom podrškom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

foto: Radio Mladost Švajcarska

Učestvovalo je oko 30 izlagača i predstavnika firmi iz Srbije, Republike Srpske i Švajcarske. Među pokroviteljima sajma bili su Grad Bijeljina i Opština Lopare iz Republike Srpske. Na skupu je učestvovao Aleksandar Kemiveš, direktor Odeljenja za strateško planiranje, razvoj i analize Privredne komore Srbije. Ispred MSP R. Srbije učestvovala je Vera Vukićević, zamenik pomoćnika ministra za konzularne poslove. Ispred Ambasade R. Srbije u Bernu učestvovali su amb. dr Snežana Janković, savetnik I. Vojvodić, kao i amb. Zoran Jeremić , generalni konzul u Cirihu. Među gostima su bili Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljina, Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, kao i Anđelko Grahovac, ambasador BiH u Švajcarskoj. Sa švajcarske strane bili su prisutni Felicita Gavenat, direktor Privredne komore Švajcarska – Centralna Evropa (SEC), i Frederiko Somaruga, direktor Turizma Švajcarske.

Skup su otvorili ambasadorka Janković, ministarka Golić i Stevan Stojanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske. Skupu se takođe obratio  i vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski.

Osnovni cilj Sajma bili su okupljanje i povezivanje poslovnih ljudi iz srpske dijaspore u Švajcarskoj, predstavljanje firmi i preduzeća iz Srbije i Republike Srpske u Švajcarskoj, kao i njihovo povezivanje sa potencijalnim švajcarskim partnerima. Takođe, skup je predstavljao i priliku za sagledavanje uslova za još bolju i čvršću saradnju srpske dijaspore u Švajcarskoj sa Srbijom i Republikom Srpskom.

Kemiveš je ispred Privredne komore Srbije rekao da sajam srpske poslovne zajednice predstavlja odličan okvir za prepoznavanje interesa za još čvršću saradnju dijaspore i matice. Posebno se osvrnuo na potencijale Srbije, kao i transfer znanja oko kojeg se može okupiti veliki broj zainteresovanih faktora. Poručio je da Privredna komora Srbije ostaje na raspolaganju za svaku vrstu pomoći na planu umrežavanja srpske dijaspore i matice.

Ambasadorka Janković je, otvarajući skup, istakla uvažavanje za veliki trud i energiju koju su organizatori uložili u cilju pripreme jednog ovakvog događaja. Govoreći o odnosima sa Švajcarskom, Janković je informisala da je Švajcarska osmi po veličini investitor u Srbiji, kao i da njene firme zapošljavaju 11 hiljada radnika. Zaključila je da postoje svi uslovi za njihovo dalje unapređenje, kao i da srpska zajednica na tom planu može da odigra važnu ulogu.

Prvog dana Sajma, nakon svečanog otvaranja, održan je Ekonomski forum Švajcarska-Srbija i Republika Srpska, koji je otvorio ambasador Jeremić, generalni konzul u Cirihu. U okviru Foruma, predstavljena su švajcarska iskustva u poslovanju sa Srbijom.

Gavenet, direktor Privredne komore Švajcarske –Centralna Evropa, istakla je važnost našeg regiona, i naglasila da ova Komora pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom. U okviru svoje prezentacije, Somaruga, direktor Turizma Švajcarske, detaljno je predstavio turističke potencijale Švajcarske. Takođe, govorio je o mogućnostima  saradnje Švajcarske sa Srbijom i Republikom Srpskom u oblasti turizma, sa potencijalima da se ta saradnja odvija i u trećim zemljama (npr. Iran- uzimajući u obzir direktnu avio liniju između Beograda i Teherana).

foto: Radio Mladost, Švajcarska

U okviru panela o IT, ambasadorka Janković se osvrnula na značaj ove oblasti u okviru širih ekonomskih oblasti Srbije i Švajcarske. Istakla je da je Srbija, kao jedan od potencijalnih IT hub-ova u regionu već prepoznata u Švajcarskoj, ali da ima prostora da se na tom planu saradnja dve zemlje daleko više unapredi. S tim u vezi, osvrnula se na posetu Švajcarskoj Nenada Popovića, ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, koja će biti realizovana 21. juna i koja predstavlja dobru priliku za definisanje konkretnih segmenata saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i novih tehnologija.

U okviru Sajma održan je Okrugli sto Poslovnog saveta za dijasporu. Tatjana Ćitić ispred Javnog medijskog servisa RTS održala je prezentaciju RTS Planete. Na svečanom zatvaranju posetiocima se obratio generalni konzul Jeremić koji je rekao da je ova manifestacija jako važna za povezivanje naših ljudi, pogotovu kada se radi o ljudima koji u dijaspori sve rade iz čistog entuizijazma i iz želje da zbliže zemlju domaćina sa našim sunarodnicima što su u ostalom i pokazali izuzetno posećeni forumi. Predsednik udruženja Stojan Stevanović se zahvalio upravi udruženja, svim izlagačima i učesnicima, ali i medijskoj podršci. Sedam medijskih kuća iz Srbije, Republike Srpske i Švajcarske su pratile ovogodišnji Samit poslovne dijaspore. U znak zahvalnosti učesnicima samita dodeljene su i zahvalnice.

Check Also

Ministar Đorđević održao sastanak sa studentima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio …