Home >>> Aktuelno >>> U Vićenci održane radionice za podršku porodici

U Vićenci održane radionice za podršku porodici

Izvor: Savez Srba u Italiji

U organizaciji Udruženja „Graditi budućnost“ iz Treviza i Centra za bolje vaspitanje „Zaviri“ iz Beograda, početkom jula u Vićenci je održano šest radionica u okviru kampanje podrške ženama „Gradimo zajedno budućnost“.

Radionice su vodili mr Snežana Milošević Ješić, porodični psihoterapeut, pedagog, učiteljica, pisac za decu i odrasle i Zoran Ješić, advokat, trener asertivne komunikacije i pisac za decu.

Udruženje „Graditi budućnost“ iz Treviza, na čelu sa predsednicom Verom Novaković, preko 20 godina se bavi humanitarnim radom. Osnovna aktivnost Centra za bolje vaspitanje „Zaviri“ iz Beograda je podrška porodici, rad na lakom učenju čitanja sa razmevanjem, kao i očuvanje srpskog jezika kod naše dece u dijaspori.

Na radionicama su obrađene teme: Savremena žena/majka i njena nemoć; Život počinje kad prestanete da ugađate drugima; Brak i bračni odnosi; Roditeljstvo sa malom decom; Roditeljstvo sa tinejdzerom i Rešavanje konflikata na poslu i međuljudski odnosi.

Na radionicama se, između ostalog, moglo čuti da je svima cilj da nam deca budu psihofizički zdrava i da odrastu u samostalne, socijalno i emocionalno stabilne i nezavisne ljude. Istaknuto je da je mesto i značaj maternjeg jezika od neprocenjive važnosti u formiranju zdrave i samostalne ličnosti.

U tom smislu srpskoj zajednici u Vićenci je posebno značajno što su u okviru kampanje „Gradimo budućnost zajedno“ promovisane knjige „Kratke priče za učenje čitanja s razumevanjem“, „Kratke priče za vežbanje čitanja s razumevanjem“ i „Čija su naša deca – vaspitanje u savremenoj porodici“. Knjiga kratkih priča za vežbanje čitanja sa razumevanjem prvi put je predstavljena u Italiji pre dve godine u organizaciji Saveza Srba u Italiji na svim nastavnim punktovima srpske dopunske škole u regionu Veneto, u Trstu i Udinama.

Na radionicama je promovisana i kompozicija „Čitaj za 5″ kao podrška i motivacija deci u procesu učenja čitanja.

Posle svake radionice učesnice su razgovarale o ustiscima i dobitima ostvarenim na radionici. Sve učesnice su nepodeljeno istakle da su im radionice mnogo pomogle i osnažile ih u njihovim zahtevnim svakodnevnim ulogama zaposlene žene, partnerke, majke, domaćice i Srpkinje.

„Učešće Centra za bolje vaspitanje i voditelja Snežane i Zorana Ješića u kampanji podrške ženama „Gradimo zajedno budućnost“ je pružilo snažnu podršku srpskoj zajednici u Vićenci u očuvanju srpskog jezika i porodice“, istakla je na završnoj radionici Jelena Glišić, glavni koordinator kampanje.

Uz međusobnu dodelu zahvalnica za uspešnu saradnju, udruženja su se posebno zahvalila Suzani Ivanović i Fabiju Kanaljiju na zaista izuzetnoj i nesvakidašnjoj podršci ovoj kampanji time što su omogućili održavanje svih radionica u svojoj porodičnoj kući u Kreacu-Vićenci.

 

Check Also

Osnovan Republički savez Udruženja „Koreni“

izvor: Udruženje „Koreni“ U Sremskim Karlovcima obeležena slava Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i …