Home >>> Vesti >>> Matica >>> Ukupna šteta od poplava 1,5 milijardi evra

Ukupna šteta od poplava 1,5 milijardi evra

Prema prvim zvaničnim podacima ukupna šteta od poplava u Srbiji iznosi 1,5 milijardi evra. Vlada Srbiji je usvojila izveštaj o šteti koji su uradili stručni timovi i predstavnici međunarodnih organizacija. Izveštaj će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji 16. juna u Briselu.
poplave u srbiji
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je prema prvim zvaničnim podacima, štete i gubici od poplava u svim sektorima iznose 1,5 milijardi evra. Mihajlović je naglasila da će novca biti dovoljno i da će svi građani koji su ostali bez domova imati kuće do jeseni. Građani treba da znaju da je država uz njih i da će učiniti sve da oni koji su ostali bez doma dobiju kuću ili da, ukoliko im je kuća oštećena, dobiju sredstva da je poprave, istakla je ministar Mihajlović i dodala da će deca krenuti na vreme u školu, a domovi zdravlja će biti popravljeni, jer to je zadatak države.
Prema izveštaju koji je Vlada Srbije usvojila, a na osnovu podataka koje su prikupili stručni timovi zajedno sa predstavnicima međunarodnih organizacija, štete i gubici od poplava iznose 1,5 milijardi evra. Iznos se odnosi na sve sektore, uključujući kuće, obrazovne ustanove, puteve, železnicu, proizvodni sektor i poljoprivredna dobra. U poplavama je potpuno uništeno 485 kuća, a veliki broj je pretrpeo znatna oštećenja.
Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosil 810,1 miliona evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, pokazao je zvanični izveštaj o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije. Ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde evra. Dve trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gde su procenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi evra. Prema izveštaju, samo šteta na proizvodnom sektoru procenjena je na pola milijarde, a gubici na 569,4 miliona. Od toga, najveći šteta i gubici procenjeni su u poljoprivredi 107,9 miliona, odnosno 120,1 milion evra. Sledi trgovina, gde je procena štete 169,6 miliona, a gubitaka 55,2 miliona evra. Procenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu je 34,6 miliona evra, odnosno 7,1 milion evra. Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona evra, dok su gubici po istom osnovu i 3,7 miliona. U zdravstvu je šteta procenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona evra. Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdevanje, procenjeni su na 192,1 miliona evra, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona evra. Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj, sa procenjenom štetom od 96 miliona i gubicima od 70,4 miliona evra. Kada je reč o pitanjima poput životne sredine, upravljanja, procenjena šteta iznosi 17,2 miliona, a gubici 10,6 miliona evra.
Mihajlović je poručila da će oštećenja na putevima biti sanirana do 1. oktobra, uz napomenu da za državu ozbiljan problem predstavljaju energetika i rudarstvo, a delom i poljoprivreda. Problem su, pre svega, kopovi i nemogućnost da se proizvede količina uglja koja je potrebna našoj zemlji, istakla je ministar Mihajlović.
Mihajlović je podsetila na to da više od 12.000 hektara neće moći da se koristi za jednu celu poljoprivrednu sezonu, i naglasila da će sve to uticati na bruto domaći proizvod, koji će biti u padu. Poplave su bile ozbiljan udar na BDP, ali mi smo tu da probleme rešavamo, poručila je ministar Zorana Mihajlović. Ona je najavila da su potencijalni donatori već kontaktirali Vladu Srbije u prethodna dva meseca i izrazila nadu da će donatorska konferencija zakazana na 16. jul biti prilika da svi zainteresovani pomognu.
UN ecosoc
Prvi potpredsednik Vlade i Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na zasedanju Ekonomsko-socijalnog saveta Ujedinjenih nacija (ECOSOC) u Njujorku, 7. juna pozvao prisutne na učešće na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula na kojoj će se na osnovu analiza EU, UN i Svetske banke donatorima biti prezentovan Izveštaj o proceni štete, koju su katastrofalne poplave ostavile za sobom u Srbiji i Bosni i Hercegovini u maju ove godine. PPV i Ministar Dačić je rekao da Srbija duboko ceni spremnost međunarodne zajednice da na poziv Evropske komisije, Francuske i Slovenije organizuje ovu donatorsku konferenciju.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć Vlade Srbije, Marko Blagojević rekao je da će uskoro biti gotov leks specijalis koji će omogućiti jednostavno i transparentno korišćenje doniranog novca.

„Već sledeće nedelje bi pred Vladom trebalo da se nađe novi zakon koji bi trebalo da elaborira novi sistem nabavki odnosno procedure“, rekao je Blagojević za RTS i dodao da će pisanje novih pravila i izvođenje radova trajati kraće nego da smo se u izvođenje radova upustili prema postojećim pravilima.

„Proces sprovođenja nabavki traje mesecima, i kada bismo išli prema postojećim pravilima mi bismo u posao mogli da uđemo tek negde u septembru mesecu, što ne možemo sebi da dopustimo, a pri tom ne smem sebi da dopustimo ni da integritet čitavog procesa bude doveden u pitanje“, objasnio je Blagojević beogradskim medijima.

Check Also

Osnovan Republički savez Udruženja „Koreni“

izvor: Udruženje „Koreni“ U Sremskim Karlovcima obeležena slava Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i …