Home >>> Aktuelno >>> Uručenje Zlatne značke i Povelje KPZS u Torontu

Uručenje Zlatne značke i Povelje KPZS u Torontu

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Torontu, tokom prigodne svečanosti, uručene su nagrada ,,Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (KPZS), Žarku Brestovcu, predsedniku SNA i ,,Povelja“ KPZS Srpskoj nacionalnoj akademiji, koju je u ime te srpske institucije u Torontu primila Gordana Laković, generalni sekretar SNA.

Svečanost je upriličena u zajedničkoj organizaciji sa Srpskom nacionalnom akademijom (SNA) u Torontu. Događaju su prisustvovali mnogi značajni predstavnici srpske dijaspore, koji su na bilo koji način vezani za kulturno, prosvetno, književno, pesničko i likovno stvaralaštvo, kao i sveštenik u crkvi Svetog Save Eparhije Kanadske, otac Vladimir Vranić, u čijoj se parohiji i nalazi Generalni konzulat.

Kao poseban gost, ,,Zlatnu značku“ i ,,Povelju“, uručio je Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZS, koji je u svom izlaganju podvukao značaj dodeljivanja ovih priznanja KPZS članovima srpske dijaspore širom sveta i posebno istakao ulogu i delo Srpske nacionalne akademije u Torontu.

U obrazloženju predloga za dodeljivanje ,,Zlatne značke“ KPZS, navedeno je da je Žarko Brestovac, od izbora za predsednika Uprave SNA, sva svoja nastojanja uložio na ponovno otvaranje SNA prema širem krugu stvaralaca, koji su posvećeni stvaralaštvu i kulturi u multietničkoj zajednici u Torontu. Takođe, navedeno je da Ž. Brestovac obnovio zgradu SNA u Torontu, a potom se posvetio njenim organizacionim problemima.

U vezi sa dodeljivanjem ,,Povelje“ KPZS Srpskoj nacionalnoj akademiji, navedeno je da je ova institucija svih proteklih skoro četrdeset godina svog rada i postojanja, bila jedinstveno duhovno i nacionalno mesto okupljanja srpske dijaspore u Kanadi. Takođe, istaknuto je da je SNA kao kulturno-prosvetni centar veoma značajan jer u njemu mlađi naraštaji u dijaspori mogu da steknu pouke iz kulturnog nasleđa sredine iz koje potiču.

Projekat ,,Priznanje Zlatna značka KPZS“ podržan je od strane Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Deca iz Pakraca i Lipika u poseti Banjаluci

Izvor: Grad Banjaluka Zamenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidzić, upriličio je 10. novembra 2018. godine prijem …