Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Otvaramo 10 novih škola srpskog jezika u Austriji
01.10.2023   
DIJASPORA   ŠKOLE   

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u saradnji s udruženjem „Prosvjeta“, otvorila je danas deset novih dopunskih škola srpskog jezika širom Austrije. Škole, koje pohađa preko 300 dece, već su počele s radom.

 

Tim povodom, direktor Uprave Arno Gujon, izjavio je u Beču da je otvaranje škola srpskog jezika širom sveta prioritet organa kojim rukovodi.

 

„Ako od rođenja živite u inostranstvu, bez škole nije jednostavno savladati maternji jezik u potpunosti. Jezik je u srži kulture i identiteta svakog naroda. Učeći srpski, deca iz Austrije čuvaju svoj identitet i korene. U dopunskim školama, deca ne uče samo gramatiku i ćirilicu, već i istoriju i kulturu Srba“, rekao je Gujon.

 

S novootvorenim školama, u Austriji danas postoji 32 „Prosvjetine“ škole srpskog jezika, koje pohađa preko 1.000 učenika.

 

Uprava je u prethodne 3 godine otvorila 34 škole širom sveta, u Austriji, na Malti, u Rusiji, Španiji, Portugaliji, Holandiji i na Kanarskim ostrvima.

 

Sinoć je održana Svečana akademija povodom obeležavanja deset godina postojanja srpskih dopunskih škola „Prosvjete“ u Austriji u Beču uz kulturno-umetnički program i prisustvo srpskih đaka. Akademiju je otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji je rekao da je Uprava u protekle tri godine finansirala rad i otvaranje srpskih škola u Austriji sa 7.750.000 dinara, donirala 10.000 udžbenika i lektira kao i didaktički materijal.

 

„Srbi u Austriji, koji čine jednu od najbrojnijih manjinskih zajednica u ovoj zemlji, poštuju Austriju ali ne zaboravljaju ko su i odakle su. Oni vole Srbiju, njenu istoriju, kulturu i jezik. Uloga srpskih dopunskih škola u očuvanju tih vrednosti je veoma važna jer deca uče o jeziku i kulturi ali i upoznaju drugare i drugarice sa kojima mogu da razgovaraju na srpskom jeziku“, rekao je Gujon.
 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj