Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Na Kosovu danas stradaju deca, Srbi se hapse zato što su – Srbi
21.10.2023   
DIJASPORA   DIREKTOR   

Istina o Kosovu mora da se “probije”, a ta istina je da danas na Kosovu stradaju deca, nevine žrtve, da se Srbi hapse samo što su – Srbi i zato što nose majicu sa slikom srpskog manastira, upozorio je danas u Vašingtonu direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

 

Gujon je, na konferenciji “Molitva za mir, stabilnost i pravdu”, posvećenu Kosovu, u organizaciji Ambasade Srbije u SAD, rekao da je taj skup važan upravo kako bi se široj javnosti predstavilo šta se dešava na Kosovu.

 

“Ljudi u dijaspori su naši ambasadori. To znači da narodna diplomatija, koja postoji pored državne, ima izuzetno veliku ulogu. Vi ste ti koji razumete američki mentalitet, na šta reaguju. Zato treba govoriti šta se danas dešava na KiM, ali i o prošlosti. Sve što se dešava danas je posledica prošlosti”, rekao je Gujon.

 

Naveo je da su Srbi pet vekova živeli u Otomanskom carstvu, a preživljavali zahvaljujući crkvi, osećaju za istoriju koji se prenosi iz generacije u generaciju.

 

“Zato danas imamo još Srbe na KiM, zato nisu nestali i nisu asimilovani”, kazao je Gujon.

 

Podsetio je da je početkom ove godine, na Badnji dan, na Kosovu ranjen srpski dečak.

 

“Kada vidite tu sliku, to pogađa svakoga. I Francuza, Amerikanca, Engleza. A, o tome moramo da govorimo. Moramo da govorimo tu istinu. Ta istina je da danas na Kosovu i Metohiji stradaju deca, nevine žrtve, da se Srbi hapse samo zato što su Srbi, zato što nose majicu sa srpskim manastirom. Istina mora da se probije”, poručio je Gujon.

 

Podsetio je kako je sam pre nekoliko godina počeo da pomaže srpskom narodu na Kosovu, od prikupljanja pomoći prodajom kolača.

 

“Uspeli da okupimo oko naše ideje 12.000 francuskih proodica. Svako od nas to može. Potreban je kontinuitet, jer ne može ništa preko noći. Kontinuitet na dnevnom nivou, i to godinama. Istina će izaći na površinu, na nama je da se to desi što pre”, naznačio je Gujon.

 

On je zahvalio ambasadoru Marku Đuriću na organizaciji skupa, dodajući da je to drugi skup srpske dijaspore u šest meseci, što je velika stvar.

 

“Niko nije uradio tako nešto.. Time pokazuje brigu države prema srpskoj dijaspori”, dodao je Gujon.

 

 

 

 

Izvor: Kosovo onlajn

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj