Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Srpska jedini pravni okvir koji omogućava mir i stabilnost
11.01.2024   
MATICA   REGION   DIREKTOR   

Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, da Srbi sa druge strane Drine vide Srpsku kao jedini pravni okvir koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet i da je važno da se to očuva.

 

- To je poštovanje mirovnog međunarodnog sporazuma, Dejtonskog, poštovanje jednog naroda, zalaganje za mir i za što bolje odnose među narodima, kako u BiH, tako i u celom našem regionu - rekao je Gujon.

 

On je naglasio da je interes Srbije da ima što bliže i bolje odnose sa svim Srbima u regionu, te poručio da će Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu nastaviti da finansira kulturne projekte čiji je cilj čuvanje jezika i identiteta Srba gde god da žive.

 

- Mislim da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada prethodnih 11 godina pokazali da brinu o svim Srbima gde god da žive. Nema mesta u Republici Srpskoj gde Srbija nije uložila u vrtić, školu, Dom zdravlja, Dom kulture. Takođe, u Federaciji BiH. Nastavićemo i dalje - rekao je Gujon za Tanjug.

 

Povodom slučaja paljenja srpske zastave u Federaciji BiH zbog proslave 9. januara uz povike koji pozivaju na rat, Gujon je ukazao da se u izjavama svakog zvaničnika Srbije vidi ogromno poštovanje prema BiH, dok s druge strane to nije slučaj.

 

On je istakao da svako u Srbiji zna da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo baš zahvaljujući Republici Srpskoj.

 

Osvrćući se na napad na maloletnike na Badnji dan u Vukovaru, Gujon je rekao da je to, pre svega odraz govora mržnje koji se šire u određenim krugovima u regionu.

 

- Kako je moguće da mladićima od 20 i nešto godina smeta ekavica i da zbog toga napadnu grupu dece od 15, 16 godina? Mislim da je to odraz, pre svega govora mržnje koji se širi u određenim krugovima u našem regionu i to je odraz nereagovanja nadležnih organa kada je reč o govoru mržnje - ocenio je Gujon.

 

On je primetio da se napadi na Srbe u čitavom regionu dešavaju uglavnom za vreme praznika, a da se takvo ponašanje ne vidi u Srbiji, te da je njen odnos prema svim građanima koji dolaze pravi primer ne samo za sve u regionu, nego i u Evropi.

 

Gujon kaže da mu nije jasno zašto nema više osuda, te smatra da kao da postoji saglasnost da se ne govori o incidentima u kojima su Srbi žrtve.

 

Izvor: Srna

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj