Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Popravljamo ugled Srbije u svetu
23.01.2024   
REGION   DIJASPORA   DIREKTOR   

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a, gde je govorio o projektima Srba iz dijaspore koji šire meku moć Srbije u svetu. On je naveo da Uprava svake godine pomaže više od 300 projekata koji omogućavaju negovanje identiteta, kulture, tradicije, te povezivanje s maticom. Kao primer lepog načina da Srbi predstave ono što je najlepše na kulturnom nivou, Gujon je naveo Svetosavski bal u Beču, koji se održava od 1846. godine.

 

„Na Svetosavski bal ne dolaze samo Srbi već i Austrijanci. Ove godine, prvi put bio je austrijski kancelar Nehamer, što pokazuje koliki ugled Srbija ima u Austriji. Mi ovakve manifestacije podržavamo i finansiramo jer je poboljšanje našeg imidža u svetu, kroz kulturnu diplomatiju, jedan od ciljeva rada Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu“, rekao je Gujon.

 

On ističe humanitarni karakter Svetosavskog bala i da je skupljeno više od 20.000 evra koji će biti uloženi za pomoć deci oboleloj od Daunovog sindroma.

 

Uprava, kaže Gujon, radi na očuvanju verskog i nacionalnog identiteta, a Sveti Sava će biti obeležen u svim srpskim dopunskim školama u svetu jer tu deca ne uče samo jezik i gramatiku već i istoriju.

 

„Prvi put sam za Svetog Savu bio u Austriji pre 3 godine. Prošle godine bio sam u Rumuniji, a ove idem u Severnu Makedoniju, gde je Sveti Sava slava čitave srpske zajednice“, izjavio je Gujon.

 

On je rekao da je Uprava u prethodne dve i po godine otvorila 34 dopunske srpske škole u svetu i da će uskoro u SAD početi s radom u Čikagu, Milvokiju i Arizoni. Gujon je govorio i o demografskom potencijalu nekoliko miliona Srba koji žive u dijaspori.

 

„Stotine hiljada porodica živi u svetu i kad bi se samo jedan deo tih porodica vratio u Srbiju, ona bi doživela demografski procvat. Nastojimo da, kroz ekonomski razvoj, privučemo deo dijaspore koji će shvatiti da ovde mogu da žive uz pristojnu platu, u dobrim uslovima jer je kvalitet života na visokom nivou, bezbedno je, sačuvali smo tradicionalne vrednosti. Zato Uprava razvija škole u dijaspori kako bi deca savladala srpski jezik jer se roditelji neće vratiti u Srbiju ako njihova deca ne mogu normalno da nastave školovanje“, zaključio je Gujon.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj