Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Održana Svečana akademija povodom Dana državnosti u Vukovaru, prisustvovala delegacija Uprave
16.02.2024   
REGION   

Svečana akademija povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja, održana je u Srpskom domu u Vukovaru, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština i Srpskog doma, a uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. 

 

Prazničnu besedu održao je predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Đorđe Aleksić. Govorio je o značaju misli u narodu a posebno misli o slobodi koja je i podigla srpskog seljaka 1804. godine na ustanak, kao i o usvajanju ustava 1835. godine, stradanjima srpskog naroda kroz vekove, palim ratnicima i herojima i značaju crkvenog praznika Sretenja Gospodnjeg. 

 

Konzul žeran Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marjanović govorio je o povezanosti sa vukovarskim školama u kojima se nastava realizuje na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu i o očuvanju srpskih instutucija na ovom prostoru. 

 

Osim u Vukovaru, u Hrvatskoj je ove godine Dan državnosti obeležen u Zagrebu, Rijeci i po prvi put svečano obeležen u Kninu i to u prostorijama novoizgrađenog Srpskog kulturnog centra. 

 

U muzičkom progamu učestvovali su trio "Neda Nikolić" koji su izveli nekoliko pesama s prostora Balkana i Evrope, a dramski umetnik Aleksandar Dunić izveo je monodramu „Miloš Veliki – Knjaz Serpski“, autora Milovana Vitezovića, u režiji Milana Rusa i produkciji Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

 

Svečanoj akademiji prisustvovali su učenici iz vukovarskih srednjih škola koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu po modelu „A“, kao i najviši predstavnici srpske nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj