Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Direktor Uprave Gujon prisustvovao u Orašcu i Kragujevcu svečanom obeležavanju praznika Dana državnosti Srbije
19.02.2024   
MATICA   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon prisustvovao je održavanju centralne državne ceremonije povodom Dana državnosti Srbije u Orašcu koju je predvodio potpredsednik Vlade i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević. Nakon ceremonije, direktor Uprave prisustovao je održavanju tradicionalne Sretenjske akademije u Kragujevcu, gde je besedu održala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

 

Obeležavanje Dana državnosti u Orašcu počelo je polaganjem venca na spomeniku vođi Prvog srpskog ustanka voždu Karađorđu. Vence su položili ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega je intonirana himna Bože pravde.

 

"Danas sam u Orašcu, zajedno s državnom delegacijom, na mestu gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Pre tačno 220 godina, ovde su se na Sretenje sreli Srbi i izabrali Karađorđa za svog vođu u ustanku protiv Turaka Osmanlija. Prvim srpskim ustankom počela je Srpska revolucija koja je dovela do stvaranja Kneževine Srbije, a njen prvi vođa Karađorđe, kao simbol borbe za slobodu, zauvek je pridobio ljubav i zahvalnost srpskog naroda. Trideset jednu godinu kasnije, takođe na Sretenje, donet je prvi Ustav Kneževine Srbije. Svim Srbima u Srbiji, regionu i svetu i svima koji imaju Srbiju i njene vrednosti u srcu, želim srećan Dan državnosti", poručio je Gujon.

 

U Kragujevcu, gde je pre 189 godina donet prvi Ustav, održana je Sretenjska akademija u zdanju Stare skupštine. 

 

U Sretenjskoj besedi predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da je na inicijativu predsednika Republike Srbije, Vlada Republike Srbije donela odluku da se ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz niz manifestacija širom Srbije u koji je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, oružanih i snaga bezbednosti i da je ove godine proslavljanje Dana državnosti i ustavnosti svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada. 

 

Direktor Uprave prisustvovao je Svečanoj akademiji u Kragujevcu a po zavšetku je izjavio: "Zašto smo danas baš u centru Šumadije? Zato što je u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici, 1835. godine na Sretenje, donet prvi Ustav Kneževine Srbije. Čuveni Sretenjski ustav postavio je temelje srpske državnosti. U to vreme, najmodernija i najnaprednija ustavno-pravna rešenja, postavljena su Sretenjskim ustavom. Ovim Ustavom izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti".

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj