Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika" prvi put i na Sorboni
11.03.2024   
MATICA   REGION   DIJASPORA   DIREKTOR   

Predsednica Društva za srpski jezik i književnost Vesna Lompar rekla je danas da će manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika" ove godine prvi put biti obeležena i na prestižnom univerzitetu u Parizu - Sorboni kroz niz projekata i predavanja vezanih za srpski jezik i književnost. 

 

Lompar je za Tanjug rekla da su brojne aktivnosti planirane i u drugim zemljama.

 

"Imamo nešto od toga i na Moskovskom univerzitetu. U pregovorima smo i sa drugim kolegama, tako da je ove godine, u odnosu na prethodne dve, naš program mnogo bogatiji i što se tiče i prostora mnogo širi i obuhvatniji", navela je Lompar.

 

Ona je istakla da će bogat program i brojne aktivnosti biti organizovani u 40 opština i gradova u zemlji i da je cilj manifestacije, koja se održava treći put, promovisanje srpskog jezika i ukazivanje na potrebu da svaki pojedinac zna mnogo više o svom jeziku kako bi radio na ličnom razvoju.

 

"Prema tome, nije vezano samo za stručnu publiku već i za širu publiku, zbog čega su sva predavanja i programske aktivnosti tome posvećene. Dakle, sve se radi na naučno popularni način", istakla je Lompar. 

 

U okviru manifestacije, planirano je čak 54 različite aktivnosti u zemlji, a u Beogradu će biti nekoliko predavanja koja će se održati na Kolarcu, kao i studentska tribina na kojoj će se studentima i srednjoškolcima pokazati interesantne stvari vezane za srpski jezik, njegovu gramatiku i leksiku, navela je ona.

 

"Imamo i četiri predavanja vezana za odnos srpskog jezika sa drugim jezicima, turskim, ruskim, francuskim i nemačkim, to će se održavati na Filološkom fakultetu četvrtkom. Sa druge strane, jedna će radionica, odnosno tribina, biti održana i u muzeju Vuka i Dositeja, koja će biti vezana za igre i igračke kod Vuka Karadžića, što će biti namenjeno deci osnovnoškolskog uzrasta", objasnila je Lompar.

 

Važnost manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika" naglasio je i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon koji je za Tanjug rekao da se na taj način naša zemlja okreće ne samo dijaspori, već i svim strancima koji su odlučili da uče srpski jezik. 

 

"Za to ne postoji izraz kao što je 'Frankofonija', ali može biti 'Srbofonija'. 'Srbofonija' je važna, jer predstavlja širenje meke moći Srbije u svetu. Moramo da radimo na tome da proširimo naše kapacitete širom sveta, kroz lektorate, kroz dopunske škole srpskog jezika, da budemo okrenuti ka našoj deci i našoj diaspori, ali i ka ostalima i da tako privučemo što veći broj ljudi", istakao je Gujon. 

 

Kaže da će, u okviru manifestacije, brojne aktivnosti biti održane i u dopunskim školama srpskog jezika u dijaspori. 

 

"Mi se zapravo tokom cele godine bavimo promocijom srpskog jezika, kako u regionu, tako i u dijaspori, što je posebno važno, jer je tamo za srpsku decu teže učenje srpskog jezika, ali i za ostale koji su zainteresovani za učenje srpskog jezika", naveo je on.

 

Podsetio je na to da blisko sarađuju sa Društvom za Srpski jezik i književnost, te da su nedavno završeni seminari za nastavnike koji su imali za cilj da se poboljša metodologija nastave. 

 

"Takav projekat je od izuzetnog značaja, jer se srpski jezik uči u otežanim uslovima u mnogim zemljama regiona, zbog čega na tome treba stalno raditi kako bi se poboljšao kvalitet nastave, ali i kod dece stvorila želja za učenjem i za pohađanjem škole na srpskom jeziku u svim onim državama gde je to moguće", istakao je Gujon. 

 

Dodao je da je taj projekat organizovan i finansiran u pet država regiona, a da je njime obuhvaćeno više od 120 nastavnika.

 

Manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika" ove godine će biti obogaćena brojnim interaktivnim kvizovima, zanimljivim tribinama, kreativnim radionicama, izložbama, nagradnim konkursima i susretima namenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici, navedeno je na interent stranici Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

 

Istaknuto je da će martovske dane obeležiti popularizacija školskog predmeta Srpski jezik i književnost, ukazivanje na značaj negovanja srpskog jezika i jezičke kulture, razvijanje čitalačkih navika i ljubavi prema književnosti i negovanje saradničkih odnosa između učenika i nastavnika. 

 

Izvor: Tanjug 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj