Home >>> Aktuelno >>> Više od festivala pozorišta i kulture

Više od festivala pozorišta i kulture

Završena je tradicionalna manifestacija u Lovri. Ovogodišnji, sedamnaesti po redu Letnji festival pozorišta i kulture u Lovri, koji je trajao do 2. jula, otvoren je odmah posle obeležavanja Vidovdana i bio stecište glumaca, muzičara, igrača i pevača. Tih dana, na sceni lovranskog Doma kulture nizale su se pozorišne predstave različitih žanrova, muzika, pesma i folklorni nastupi.

Festival je počeo intoniranjem Lovranske himne, u izvođenju glumaca Srpskog pozorišta i članova srpskog Hora „Sveti Serafim Sarovski“, za koju je muziku i tekst napisao Ratko Kraljević, a aranžman uradio Milan Rus, koji je na harmonici pratio izvođenje himne.

Nakon pozdravnih reči direktora Srpskog pozorišta Milana Rusa, prisutne poštovaoce kulture i umetnosti, Lovrane i njihove goste, pozdravio je Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u mađarskom parlamentu, koji je rečima dobrodošlice otvorio ovogodišnji festival.

„Vidovdan je simbol svega što je srpsko i on okuplja sve nas Srbe ma gde da živimo. Kada se svakoga leta ovde okupimo, selo Lovra na našoj Čepelskoj adi postaje prestonica srpske kulture, jezika i pozorišta, zahvaljujući našim umetnicima i publici. Neke od vas pozdravljam već po sedamnaesti put, neke prvi, ali svakako da kada smo počinjali, nismo očekivali da ćemo ovoliko trajati. Zadatak svih nas u ovoj najsevernijoj srpskoj postojbini je da očuvamo naš jezik i kulturu, i da je prenesemo novoj mladoj generaciji“ istakao je Ljubomir Aleksov.

U Domu kulture u Lovri otvorena je izložba posvećena Tihomiru Vujičiću, a po rečima Milana Đurića, cilj Udruženja umetnika „Krug“ je upravo očuvanje sećanja na ovakve velikane, kakav je bio poznati kompozitor i etnomuzikolog, kome je prošlogodišnja slikarska kolonija u Pomazu bila posvećena.

„Ove godine pozorište dobija značajno pojačanje što se tehnike i opreme tiče. Od Ministarstva za ljudske resurse pristigla su značajna sredstva u iznosu od 30.000 evra, pa nam je i ovogodišnja logistička podrška festivala olakšana. Stigao je jedan novi minibus, 15 mikroportova (mobilnih scenskih mikrofona), koje naši glumci i pevači koriste u gotovo svim predstavama i koji su u savremenom scenskom izvođenju neophodni. Tu su i novi miks-pultovi za svetlo i ton, zvučnici, lampe i druga oprema koja će značajno unaprediti tehnički i umetnički nivo izvođenja naših predstava. Svih sedamnaest godina ovaj festival organizujemo zajedno sa Lovrom, a zahvalnost svakako dugujemo i stalnoj i značajnoj podršci Samouprave Srba u Mađarskoj, bez koje naša radna mesta ne bi bila održiva“ rekao je direktor pozorišta Milan Rus.

Neizostavni učesnik festivala, pevač i glumac Ratko Kraljević, dugogodišnji je prijatelj glumaca Srpskog pozorišta, pa na ovakve manifestacije dolazi i kao pravi profesionalac, ali i da bi se družio sa ekipom koju svake godine okuplja Milan Rus.

„Pored nas, iskusnih i starijih, posebno zadovoljstvo čini raditi i družiti se sa mladom generacijom koja je stasala. Vrlo često su to deca koja su pored nas odrastala tokom svih ovih pozorišnih godina, nova generacija talentovanih mladih glumaca, igrača i pevača, koja nastavlja dobru tradiciju Srpskog pozorišta u Mađarskoj“ rekao je Kraljević.

U Lovri je ponovo gostovala i Lidija Stevanović, glumica Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koja potpisuje režiju Nušićeve „Vlasti“. Predstava je, nakon premijere prošle godine, doživela više izvođenja u Mađarskoj i gostovala u rumunskom Temišvaru.

„Uvek se radujem saradnji sa ekipom Srpskog pozorišta u Mađarskoj. Volela bih da uradimo još neki zajednički komad, a možda opet neku Nušićevu jednočinku. Uvek aktuelnu temu vlasti osvežili smo songovima za koje je muziku napisao Gabor Lenđel“ kaže gošća iz Novog Sada.

Po sedamnaesti put, u Lovri su povodom održavanja festivala boravili i Zorica Jurković i Tibor Ember, bračni i glumački par, čiji su životi neodvojivo vezani za Srpsko pozorište u Mađarskoj.

„Volimo Lovru i Lovrane, i uvek tražimo da budemo ovde na festivalu. Sada se prisećamo davne 1999. godine, kada su nas ovde prvi put ugostili sa predstavom „Gospođica Julija“, i kada smo zajedno sa Milanom Rusom napravili ovo naše pozorište“ sa nostalgijom priča Tibor Ember.

„Nakon Lovre idemo na zasluženi odmor, a od jeseni nas čekaju značajne obaveze: festival u Novom Sadu i nastup u Budimpešti, sa „Sentandrejskim jevanđeljem“ – rekao je umetnički sekretar festivala Branimir Đorđev za „Srpske nedeljne novine“.

Izvanrednim nastupom, raznovrsni program festivala obogatio je i susret sa folklorašima KUD-a „Oplenac“, koji su na svoju evropsku turneju stigli iz dalekog Toronta. Nakon Srbije i Republike Srpske, očekuje ih i nastup u Italiji, a u Mađarskoj su pored Lovre, održali i celovečernji koncert u Budimpešti. Tokom večeri, na lovranskoj pozornici su ih „zamenjivali“ muzičari orkestra „Ledine“ iz Tukulje.

Dane pozorišta i kulture činila je i predstava na mađarskom jeziku. Publika iz Lovre i okoline je uživala u laganoj komediji „bulevarskog tipa“, pod nazivom „Otac je samo jedan?!“. Uživala je i čitava ekipa mađarskih glumaca u srdačnom gostoprimstvu glumaca Srpskog pozorišta.

Letnji festival pozorišta i kulture u Lovri zatvoren je 2. jula, predstavom za decu i mlade „Mudar Miloš i čarobna frula“. Glumci Srpskog pozorišta oduševili su mališane – polaznike Kampa starih zanata, kao i domaću publiku.

Boravak u Lovri, ekipa Srpskog pozorišta je iskoristila i za probu predstave čija se obnova ozbiljno priprema. Radi se o nekada veoma uspešnom i upamćenom „Sentandrejskom jevanđelju“ koje se planira za jesen, kada će pozorište gostovati na međunarodnom festivalu u Novom Sadu, a odmah potom odigrati ovu predstavu i u Nacionalnom pozorištu u Budimpešti.

Check Also

Održan Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor

U drevnom fruškogorskom manastiru Krušedol danas je održan 12. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor Krušedolska zvona …