Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Zvuci Srbije u Njujorku

Zvuci Srbije u Njujorku

U čuvenom Karnegi holu u Njujorku, 24.septembra, održan je koncert „Putovanje kroz zvuke Srbije“. Američkoj publici predstavili su se srski izvođači koji žive u „Velikoj jabuci“ a povezuje ih ljubav prema negovanju srpskog melosa, ritma i izraza.

Zahvaljujući našoj svetski priznatoj pijanistkinji Jasni Popović, srpski muzičari poveli su američku publiku na putovanje kroz 700 godina srpske muzike. Od tradicionalne i duhovne muzike, preko klasičnih kompozicija do opere i dzeza, odjekivalo je u čuvenom njujorškom dvoranom.

Atrakcija večeri bila je vokalna grupa „Rosa“ nastala na američkom univerzitetu Berkli koji neguje takozvanu srpsku grlenu muziku.

„Mnogi poznati kompozitori uključujući Čajkovskog i Bartoka su bili inspirisani srpskom muzikom i deo toga želimo da prenesemo i na slušaoce koncerta“, izjavila je Jasna Popović.

Na koncertu u Karnegi holu, učestvovao je i protođakon Jovan Aničić, istaknuti pijanista- korepetitor Đorđe Nešić, prateći opersku pevačicu Ketrin Vajt, koji je svojim radom vezan je za Metropoliten operu u Njujoorku, zatim duo, dzez solistkinja Alma Mićić i gitarista Rale Mićić, uz pratnju pijaniste španskog porekla Abe Rabade koji je svoju veštinu brusio u najznačajnijim muzičkim centrima.

Karte za ovaj spektakl su bile rasprodate u rekordnom roku.

Održavanje koncerta omogućeno je uz podšku Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Srbije u Njujorku kao i vrednom radu brojnih volontera.

Check Also

Dvogodišnjica akcije „Negujmo srpski jezik“ u Ambasadi Srbije u Bernu

Izvor: RTS U Ambasadi R. Srbije u Bernu, 01. juna 2019. godine održana je akcija …