srlaten

Матица слабо користи могућности расејања

извор: Франкфуртске вести

Након недавно завршене Скупштине дијаспоре и Срба у региону, током чијег заседања је одржан и сусрет скупштинског Економског савета са представницима локалних самоуправа у Србији, Вукман Кривокућа, помоћник директора Канцеларије за дијаспору говори за „Вести“ о проблемима у тој области.

[blockquote_left] Тањи новчаници земљака

С обзиром на велику економску кризу у европским земљама за очекивати је да су тањи и новчаници наших земљака, тако да нећемо више моћи да рачунамо на њихов новац у оноликој мери колико су слали у претходном периоду. Између 2007. и 2012. дознаке из иностранства кретале су се од 2, 9 милијадри до 3,8 милијарди долара у регуларним токовима, а неформално може се говорити о још једној милијарди. То је огроман новац који доприноси стабилности земље, али нажалост иде углавном у потрошњу. Наравно, и велики број наших људи је инвестирао у матицу, општина Свилајнац је добар пример, подсећа Кривокућа. [/blockquote_left]

Србија у расејању има велики потенцијал, али га слабо користи, зашто?
– Наши људи из расејања су разочарани што им се не даје значај који реално заслужују. Старе ране из прошлости још нису зацељене и не постоји потпуно поверење. Ту, пре свега, мислим на својевремену национализацију имовине и реституцију која се споро спроводи, затим зајам за привредни препород Србије, стару девизну штедњу, Језде, Дафине… Разочарани су и укидањем Министарства за дијаспору мада Канцеларија ради исти посао. Такође, постоји велика жеља и потреба да дијаспора има своје представнике у Скупштини Србије.

Шта све треба урадити да се побољша институционални однос са дијаспором?
– Закон о дијаспори и Србима у региону који је донет 2009. допринео је да се однос матице и дијаспоре правно уоквири. Сада постоји могућност да се доради, а све што је уочено као недостатак исправи и допуни. Важан документ је и Стратегија из 2011. о очувању односа матичне државе, дијаспоре и Срба у региону.

Где је ту конкретно Канцеларија за дијаспору?
– Активирали смо Економски савет као стручно саветодавно тело састављено од наших пословних људи који имају велико знање и искуство у тој сфери. Активирали смо, такође, и Канцеларију за брзе одговоре дијаспори. У завршној фази је и Акциони план за спровођење пројеката у области културе, науке, образовања, спорта и економских односа.

Шта треба учинити да Србија почне у пуној мери да користи знање, искуство и инвестиције из дијаспоре?
– Држава треба да створи позитиван амбијент као што су политичка и правна сигурност, банкарска подршка, елиминација корупције и максимално скраћење бирократских процедура за издавање дозвола и разних уверења.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …