srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Много Лазара чека позив Србије

Много Лазара чека позив Србије

извор: дневник

Док се у српским медијима и даље спекулише о томе да ли је Лазар Крстић, наш млади стручњак из Америке, већ стигао у Београд с унапред припремљеним планом за преузимање ресора финансија у реконструисаној Влади Србије, у Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону уверени су у то а у свету имамо довољно стручних, паметних и способних младих људи који у сваком тренутку могу обављати најозбиљније и најодговорније послове у матици.

foto: novinenovosadske.rs

Како су одговорили за “Дневник”, сасвим је реално да се наши стручњаци из дијаспоре ангажују у опоравку Србије, додајући да Влада на томе интензивно ради. У Канцеларији за сарадњу с дијаспором немају прецизан податак о томе колико је заиста наших стручњака у свету успешно, али истичу да постоји база од 7.000 до 10.000 стручњака – држављана Србије или српског порекла – у иностранству. Напомињу да се та база још увек сређује и класификује, али да их, по пописаном, највише има у САД, Канади и Западној Европи. Они су углавном повезани с матицом преко својих матичних факултета у земљи или кроз организацију ОССИ с којом Канцеларија за сарадњу с дијаспором има успешну сарадњу. Канцеларија тренутно ради и на прикупљању података наших факултета чији су студенти отишли у иностранство да би се направила обједињена база података о свим држављанима Србије који су срећу пронашли преко границе.

Повратак наших људи, школованих на најбољим универзитетима и запослених у престижним светским компанијама, могао би бити шанса за бржи развој Србије, а Канцеларија за сарадњу с дијаспором ради на томе. У сарадњи с Привредном комором Србије припрема се пословни форум на којем ће се говорити о томе како да Србија искористи капацитет младих стручњака из дијаспоре. У Канцеларији је за “Дневник” речено да је и сам став и наступ Александра Вучића према земљацима у дијаспори знатно допринео томе да млади стручњаци пожеле да се врате у матицу па макар за свој рад добијали вишеструко мању зараду. Јер, како се напомиње, кораци предузети на европском путу, мере за економски опоравак, борба против корупције и криминала па и програм укључивања стручњака из дијаспоре, доприносе повратку поверења наших људи у матицу. Међутим, то је тек почетак дугорочног процеса враћања поверења дијаспоре, а уколико се заиста неко од наших младих стручњака врати у српска министарства, биће то доказ да се и они најзад питају за судбину Србије.

Иначе, много је наших младих стручњака који би се, и поред успеха који су постигли у дијаспори, вратили у Србију. У анкети међу 450 српских дипломаца у САД и Канади чак 70 одсто рекло је да би се вратило у матицу под одређеним условима, што показује да многи нису отишли из матице само због новца већ и због бољих услова за научни рад и веће могућности да се докажу као стручњаци. Но, огромна већина њих је рекла да се много тога мора променити у Србији јер је то услов свих услова да почне да се цени знање и способност а не партијска лојалност.

Наши су свет већ освојили

Нашим младим људима у дијаспори бављење политиком и бизнисом није непознаница. Наиме, у свету има много способних Срба на водећим местима у великим корпорацијама и институцијама. Тако их има у ММФ-у, Светској банци, у америчком Конгресу и у парламенту многих западних земаља. У Бечу је Србин посланик у градској скупштини, а има их и у политичком врху САД, Словеније, Хрватске, Мађарске, Румуније…

У САД троје Срба ради у Агенцији за свемирска истраживања, професор Драгослав Шиљак је као научник у Америци добио низ признања, док је бизнисмен Никола Чабраја из Гера у Индијани на 185. месту “Форбсове” листе најуспешнијих и најбогатијих. Он је на то место дошао као директор компаније у војној индустрији јер је као најбољи менаyер Америке имао промет од 29 милијарди долара. Шефица Катедре за нуклеарни инжењеринг на Универзитету Брекли у Калифорнији је Српкиња др Јасмина Вујић, а др Боривоје Николић, с истог универзитета, слови за највећег стручњака за чипове на свету. Зоран Калабић, Србин у Аустрији, директор је у бечкој компанији ЕРА и тренутно је један од најбољих трговаца некретнинама у Европи.

Check Also

Милутин Миланковић у Бечу: Мултимедијално предавање о српском научнику

Извор: dijaspora.tv У суботу, 1. фебруара 2020. године, у храму Васкрсења Христовог рођења у Бечу …