srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Ново руководство Савеза Срба Француске

Ново руководство Савеза Срба Француске

Извор: Новости

Скупштина Савеза Срба Француске одржана је 3. јуна у Културно-информативном центру Србије у Паризу. Заједница Срба Француске добила је новог председника. Ђуро Ћетковић је на овој функцији заменио Ромеа Милошевића који је до сада успешно обављао ову функцију и коме је истекао мандат.

Како је Ћетковић истакао на изборној седници, први задатак Савеза биће да подмлади редове и привуче другу, а сада већ и трећу генерацију Срба који су се родили у Француској, међу њима има много оних који су завршили високе студије на познатим универзитетима, а неки се налазе и на руководећим положајима у француским предузећима.

– То смо већ почели да радимо са бившим председником Ромеом Милошевићем и то нам је једна од првих обавеза и дужности – каже за „Новости“ Ћетковић који у Француској живи 37 година.

Један од циљева је и веће анимирање свих наших грађана у овој земљи.

– Желимо да мало пробудимо нашу затворену и успавану заједницу, да објаснимо зашто је толико важно да покажемо да нас има и да смо јаки само кад смо видљиви и јединствени – истиче наш саговорник који наглашава да је пун позитивне енергије за обављање нове дужности.

Осим на омасовљењу Савеза, намера му је и да се Срби више укључе у политички живот, и Француске, и Србије.

– Циљ нам је да се што више Срба који живе у Француској упишу на гласачке листе у овој земљи, а такође се залажемо и за увођење електронског гласања у Србији, по угледу на друге земље, да би дијспора могла масовније да гласа – каже Ћетковић.

Додаје, такође, да је за Заједницу велика обавеза и част да достојно представе Србију у Француској поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Ђуро Ћетковић је из Београда 1981. дошао у Париз где је завршио Високу комерцијалну школу. Од 1984. до 1987. живео је у Чилеу. Ради као одговоран за тендере, а у својој каријери био је запослен у набавним службама великих француских фирми, као што су „Дизниленд“, „ГДФ – Суец“, „Хјундаји Франс“…

Истовремено, благајник је парохије „Свети Сава“ у Паризу и на литургијама пева у Хору „Свети Симеон Мироточиви“.
– Свирам гитару и клавир и волим да певам уз моју сестру Јелену која је професор клавира – каже Ђуро.

Као највеће богатство истиче своју децу, четири сина и кћерку, узраста од 12 до 40 година и унука Луку који живи на северу Шпаније. Уз матерњи српски, течно говори и француски, енглески и шпански језик, а има двојно француско и српско држављанство.

ПРЕЦИ
Ћетковићев деда по оцу, Ђуро, по коме носи име, почетком 20. века отишао је, траже и посао, у Америку, где је радио као рудар. Као добровољац америчке војске исркцао се 1918. године у Француској. Пред Други светски рат вратио се у своје родно село Братешићи у Црној Гори. Деда по мајци Војко Чвркић био је народни посланик из Чачка и министар пошта, телеграфа и телефона у влади Милана Стојадиновића. Отац Лука је био пуковник санитета ЈНА и управник војног одмаралишта Римске Топлице. После успешне одбране болнице почетком деведесетих у Словенији, одликован је медаљом за храброст са сребрним мачевима, после чега се вратио да живи у родном месту.

Check Also

Кошаркашко европско првенство српске дијаспоре у Италији

Извор: Савез Срба у Италији У Италији ће се од 31. маја до 1. јуна …