srlaten

Обележено 17 векова Миланског едикта

Директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором др Славка Драшковић је у недељу присуствовала Светој архијерејској литургији коју је водио Васељенски Партијарх Вартоломеј испред храма Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу.

slavka draskovic milanski edikt

Овај догађај је био централно обележавање 17 векова Миланског едикта који представља извор из кога је проистекло и прокламовано начело верске слободе у читавом свету и први пут је окупио толики број цркевних поглавара и свештеника, најважније личности из јавног и културног живота наше земље, високих званичника, амбасадора и 12.000 верника.

Догађај је завршен поделом ордена Светог Цара Константина истакнутим учесницима из верског и политичког живота.

Орден Светог цара Константина добили су сви присутни патријарси и поглавари цркава предвођени Васељенским владиком Вартоломејом и представницима световног и политичког живота, председник и премијер Србије, Томислав Николић и Ивица Дачић, И председник Републике Српске Милорад Додик, престолонаследник Александар Карађорђевић.

Свечаности су присуствовали и јерусалемски патријарх Теофил и патријарх московски и све Русије Кирил. Затим и архиепископи Кипра и Грчке, митрополит варшавски, али и делегације из Бугарске и Александрије. Били су и представници муслиманске заједнице у Београду предвођени муфтијом Мухамедом Јусуфспахићем. На челу делегације Римокатоличке цркве био је кардинал Јозеф Томко, а били су присутни представници Јерменске цркве.

Поред званичника Владе Републике Србије и Републике Српске, литургији су присуствовали И представници других хришћанских цркава и верских заједница, римокатоличке цркве и исламске, англиканске цркве и других верских заједница, хришћанских удружења из Европе и света.

slavka draskovic
др Славка Драшковић и патријарх српски г. Иринеј

Након литургије уприличен је свечани ручак у дворани Кристал, на коме је патријарх Иринеј уручио поклоне званичницима Владе Републике Србије. Директорка Славка Драшковић је примила златник цара Константина и топло се захвалила патријарху и градоначелнику Ниша на гостропимству.

Милански едикт је законски акт који су донели цареви Константин Велики, рођен 272. године у данашњем Нишу, и Лициније којим је проглашена верска равноправност и престанак прогона хришћана који је трајао 300 година.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …