srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Полазници летње школа Свети Сава у посети Канцеларији

Полазници летње школа Свети Сава у посети Канцеларији

Данас су полазници Летње школе Свети Сава посетили Канцеларију Владе Србије за дијаспору, где их је примио помоћник директора  за културно, просветну, спортску и научну сарадњу Растко Јанковић.

Деци, која овог лета похађају камп узраста од 10 до 16 година из Руминије, Шпаније и Чешке Републике обратио се Јанковић речима добродошлице и жељом да осете потребу да долазе у  наредним годинама.

Он је рекао да Канцеларија владе Србије за дијаспору и Србе у региону, подржава пројекте попут овог, који доприносе неговању српског језика, књижевности и културе, али и прате рад и ток реализације предвиђеног програма.

Школу води професорка Радмила Кунчер у оквиру центра за Србе у расејању. Она је у свом излагању рекла да се Летња школа „Свети сава“, за учење српског језика традиционално организује већ осамнаест година и обезбеђује креативан боравак деци из дијаспоре у Србији током распуста. „Главни циљ школе је да подстакне радозналост и развије љубав према српском језику, да деца упознају обичаје свог народа на његовом извору и да са децом из Србије размене искуства и вредности различитих култура“.

У неформалној атмосфери, малишани су рецитовали песме Мике Антића, певали „Деца су украс света“ и причали шта су до сада научили о династији Немањића и Светом Сави. Нарочито су се обрадовали пригодним поклонима које им је уручио помоћник директора Растко Јанковић, свеске и брошуре Туристичке организације Србије о лепотама њихове земље порекла.

Камп траје од 3. до 12 августа у Београду и за то време, деца поред разноврсних креативних радионица: историја, српски језик, ликовна, драмска и музичка посећују и културно уметничке, верске и историјске институције , међу којима су Саборна црква, Храм Светог Саве, музеј Николе Тесле, музеј Вука и Доситеја.

На предлог Јанковића, малишани су данас посетили и Музеј историје Србије у којем је постављена изложба „Карађорђевићи и Обреновићи у збиркама.

Изложба је посвећана двема династијама које су заслужне за ослобађање српског народа од вишевековне османлијске власти и стварање модерне српске државе.

У оквиру изложбе „Карађорђевићи и Обреновићи у збиркама Историјског музеја Србије“, изложени су врло вредни експонати – више од 400 предмета који су припадали родоначелницима нововековних српских династија Карађорђу и Милошу, и њиховим наследницима. Међу експонатима се уметничким квалитетима и историјским значајем издвајају краљевске инсигније Петра Првог Карађорђевића, вождов јатаган са раскошним орнаментима, сабља Александра Обреновића и накит породице Обреновић.

Након завршетка прве фазе реконструкције, Историјски музеј Србије отворио је за јавност изложбени простор од 1.200 квадратних метара, а следеће године биће приведена крају и друга фаза реконструкције, чиме ће целокупан простор музеја бити стављен у функцију.

Check Also

Милутин Миланковић у Бечу: Мултимедијално предавање о српском научнику

Извор: dijaspora.tv У суботу, 1. фебруара 2020. године, у храму Васкрсења Христовог рођења у Бечу …