srlaten

Порушен споменик страдалима у Олуји

У селу Голубићу код Книна у ноћи између четвртка и петка, (12. и 13. септембра), непознати вандали су порушили споменик Србима страдалим у „Олуји“ и другим ратним сукобима на подручју Книнске крајине. Овим поводом Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске издала је саопштење.

Сспоменик је подигнут 2011. године у порти цркве светог Архиђакона Стефана која је прошле године обилежила 550 година постојања. Спомен плочу са крстом и натписом: „Сјећање на Голубићане страдале у ратовима“ подигао је народ Голубића, а на иницијативу Удружења породица несталих Срба из Хрватске „Суза“.

Представници породица жртава у Голубићу су раније под притисцима бранитељских удруга, у договору са локалном влашћу прихватили измену првобитног спомен обележја на којем су се налазила имена и презимена 34 убијена мештанина и поставили нову плочу са горе наведеним текстом. Међутим ни то није могло опстати, стоји у саопштењу Асоцијације.

Асоцијација наводи да је овај вандалски чин прелио чашу након разбијања ћириличних натписа у Вуковару, исписивања графита са увредивим садржајем у више хрватских градова, разбијања аутомобила са српском регистрацијом, напада на просторије у којима се опкупљају Срби.

„Огорчење је још јаче јер је ово био један од ретких споменика сећања на српске жртве у Хрватској“, стоји у саопштењу уз упозорење да предстоји нови екзодус Срба које таква Хрватска не може да заштити.

Оригинално саопштење Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске можете погледати овде.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …