srlaten

Посета Вуковару

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић и саветница председника Србије Станислава Пак Станковић разговарале су у Вуковару са челницима тог града у уверењу да је у интересу свих да се не дижу тензије, већ да се проблеми реше договором и компромисом.

славка драшковић
Славка Драшковић на састанку у Вуковару

Делегација Србије разговарала је, поводом недавних протеста због постављања ћириличних натписа на јавним установама Вуковара, са жупаном Божом Галићем и градоначелником Жељком Сабом, као и са српским одборницима и представницима Већа српске национлне мањине у Хрватској, на челу са Драганом Црногорцем.

Директорка Канцеларије Славка Драшковић нагласила је да су разговори били конструктивни и да је, нарочито после састанка са жупаном Галићем, уверена да се тензије „корак по корак“ могу смирити и српске школе регистровати.

„Најбољи начин да се актуелна ситуације превазиђе је сарадња, посебно економска, две државе. Ми морамо да гледамо напред, на сарадњу и заједнички живот. Од жупана сам добила уверавања да ће се закон о примени ћирилице , као и Ердутски споразум поштовати и да ће српска заједница остварити сва права која јој по закону припадају“, рекла је др Славка Драшковић.

Пак Станковић је оценила да је ситуација у Вуковару деликатна, да се тензије не смеју непотребно дизати, већ да решавању свих проблема треба приступати са посебном пажњом, како би се обезбедило да Срби у Вуковару могу да остваре сва мањинска права.

„Ни инвеститори не улажу у земљама где постоји политичка нестабилност и где се закони не примењују. Зато је у интересу свих да живе боље, да имају посао и да живе од свога рада“, истакла је саветница председника Србије за Танјуг.

Делегација Србије у Вуковару je обишла и дечије обданиште „Вуковар 2“, једино српско обданиште у том граду.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …