srlaten

Приведенo 11 Србa

Извор: зво.хр

Службеници полиције Републике Хрватске у месту Трпиња код Вуковара, извршили су претрес неколико српских кућа и привели једанаест људи због сумње на ратни злочин, наводно почињен у периоду од средине септембра до краја новембра 1991. године.

Полиција је људе приводила у њиховим кућама, па чак и на њивама где су обављали своје послове као и на радним местима. Узнемирени мештани наводе да су службеници полиције у куће упадали са фантомкама на главама и ватреним оружјем у рукама.

Заједничко веће општина из Вуковара осудило је такав начин поступања полицијских службеника назвавши га непримереним с обзиром да се ради о грађанима који већ 16 година након мирне реинтеграције живе и раде у Републици Хрватској. Заједничко веће општина изразило је и сумњу да се ради о новом притиску на српску заједницу у РХ с циљем застрашивања, а које за последицу може да има и нова исељавања Срба са ових простора.

Трпиња је место са преко 90 одсто становништва српске националности и седиште највеће српске општине у Хрватској. Удаљена је само три километра од Вуковара.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …