srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Признање фрескописцу Милинковићу

Признање фрескописцу Милинковићу

Иконограф Милоје Милинковић постао је у почасни члан Института за национална и верска питања из Солуна.

Професор Атанасиос Ангелопулос је на завршном делу Међународног научног скупа поводом 1700. годишњице Миланског едикта у недељу 3. јуна у Нишу уручио фрескописцу Милоју Милинковићу повељу о почасном чланству Института за национална и верска питања из Солуна.

Милоје Милинковић је фрескописао српске храмове на западној хемисфери и Европи, измећу осталог и храм Светог Саве у Либертивилу у коме је сахрањен краљ Петар Други Карађорђевић, чији су посмртни остаци недавно пребачени на Опленац. Живописао је и највећу православну цркву Св. Саве у Џексону у Калифорнији као и друге српске храмове широм Америке.

Под благословом Патријарха Иринеја живопише и храмове у Архиепископији Београдско-карловачкој и припрема нове иконописачке подухвате у дијаспори.

У галерији Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на јесен ће се одржати изложба „Православље у Америци“ на којој ће бити представљени радови Милоја Милинковића из различитих периода осликавања цркава, репродукције фресака, фотографије и иконе.

Check Also

Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. …