srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Прослава дана Светог Саве у Скадру

Удружење српско-црногорске мањине “Морача-Розафа” је организовало прославу школског празника Светог Саве, првог српског просветитеља у недељу, 25. јануара 2015 године.

image00015skadar_2015_

Празник Светог Саве се слави већ пет година узастопно уз сарадњу Удружења и Митрополије црногорско-приморске. Прослава је почела одржавањем свете литургије у цркви СветеТројице у Враки коју је служио протојереј ставрофор Радомир Никчевић. После службе, деци и најмлађима су подељени поклони и пакетићи.

Након свете Литургије одржана је свечана академија где је пререзан и славски колач у част Светог Саве а потом је приређен традиционални светосавски програм.
Академија је почела са интонирањем химне о Светом Сави. За све присутне, полазници курса српског језика у Скадру, обучени у народној ношњи, рецитовали су и певали светосавску химну. Беседу о животу Светог Саве одржао је црногорски песник Будимир Дубак.

image00007skadar_2015_

Све присутне је поздравио и председник Удружења “Морача-Розафа” Павле Брајовић, који је изразио задовољство што већ неколико година узастопно у Скадру се организује прослава о Светом Сави.

Светосавским свечаностима, поред великог броја људи, присустовали су и представници амбасаде Републике Србије у Тирани са Мирољубом Зарићем на челу.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …