srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Просвјета у Салцбургу донирала књиге и програме ,,Школи ћирилице“ у оснивању

Просвјета у Салцбургу донирала књиге и програме ,,Школи ћирилице“ у оснивању

У Генералном конзулату Републике Србије у Салцбургу, 1. фебруара, на састанку који је организовала Светлана Станковић, генерални конзул Републике Србије, сусрели су се педагози, представници српских салцбуршких клубова, СПЦ и СПКД Просвјете. 

Тема састанка била је почетак акцијe покретања „Школе ћирилице“, коју су започели наши грађани и Заједница српских клубова у покрајини Салцбург уз помоћ Генералног конзулата и Српске православне цркве. Састанку су претходиле бројне активности око припреме и организације овог пројекта у Салцбургу, а контактирани су многи партнери који могу подржати ову добру и важну идеју. Међу онима који могу помоћи, како је истакла Светлана Станковић, важно место заузима СПКД Просвјета у Аустрији.  Пре свега због вишегодишњег успешног деловања „Просвјетине школе српског језика“ у Бечу, великог искуства Просвјете у организацији и одржању пројеката, припреми програма и бројних ђака, али и велике жеље да се такви образовни програми прошире на целу Аустрију и свуда где постоји потреба за учењем и очувањем српског језика и писма.

Председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић посебно је захвалио госпођи Станковић на позиву, али и на великом труду и енергији коју она улаже у подршку нашим грађанима у Салцбургу и осталим местима њене надлежности, а нарочито на иницијативи и бризи за развој овог пројекта. У пријатељском и исцрпном разговору Мијалковић је са присутнима поделио искуства у вези са радом, развојем и структуром Просвјетине школе, а потом је господину Ненаду Шулејићу, председнику Заједнице српских клубова Салцбурга и госпођи Станковић предао донацију у књигама и радним програмима школе СПКД Просвјете, пожелевши им велики успех у раду.

Ненад Шулејић се захвалио на донацији, али и на сарадњи и стручној помоћи и истакао да пријатељска сарадња Просвјете и ЗСКС већ постоји, да је добро да се на овај начин појачава и да се радује да ће се тако и наставити. Јереј Зоран Врбашки, представник СПЦ у Салцбургу, потврдио је да ће Црква, као и до сада, на сваки начин помоћи и учествовати у овом пројекту, „јер је потреба нашег народа, а нарочито деце за својим језиком и идентитетом велика“, како је истакао.

Присутни педагози, наставнице и учитељице, показали су велико интересовање за учешће у пројекту. Сви учесници заједнички су захвалили госпођи Станковић на сјајној организацији, припреми и лепом домаћинству састанка, као и свим активностима око „Школе ћирилице“, са договором да се ускоро поново сретну на свечаном почетку тог пројекта.

Check Also

Освојена награда на ликовном конкурсу 48. Сусрета деце Европе „Радост Европе“

„Хиспано-српско културно удружење Иво Андрић“, освојило је трећу награду на ликовном конкурсу 48. Сусрета деце …