srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Радионица Тканица у Бечу

Радионица Тканица у Бечу

Извор: дијаспора.тв

У Бечу се од 15. до 17. јула 2019. године одржала радионица “Тканица” , која је била намењена младима српског порекла који живе у Бечу. Радионица је одржана у форми едукације и практичне вежбе тј. деца су на почетку чула занимљиву причу о тканици, затим начину грађења, као и практично, извођењем путем ткања.

Највеће одушевљене код полазника је изазвао оригиналан разбој који је за ову прилику донет из Србије и на коме су малишани могли лично да испробају ткање и направе своју шару на тканици.

Радионица и пројекат „Тканица“ је реализовало  удружење КултурАрт Вождовац из Београда, уз финансијску подршку Министарства спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Удружење КултурАрт Вождовац и председница др Александра Миловановић, доктор културолошких наука и заменик директора Педагошког музеја у Београду, бави се  афирмацијом традиционалне културе и  културног наслеђа Србије, као и  културним и етнографским идентитетом кроз креативне, образовне и практичне радионице традиционалног стваралаштва.

Један од пројеката је и “Тканица” која је у Бечу реализована кроз маштовиту, образовну радионицу у сарадњи са уметничком галеријијом Галерие Геwебе, која у свом називу садржи појам ТКАЊЕ, а налази се у самом центру Беча.

Радионицу „Тканица“ у Бечу су представиле др Александра Миловановић и  Душанка Ботуњац, дипломирани сликар и професор, један од оснивача Етно мреже у Србије. Душанка Ботуњац је од Владе Србије добила звање „Чувар традиције“.

Радионица „Тканица“ је била бесплатна за све полазнике, а имали су и прилику да се послуже српским специјалитетима, али и да кући понесу успемену на ову радионицу, у виду честитке са малом тканицом, на којој су се сами потписали на ћирилици.

Check Also

Стевановић на састанку удружења дијаспоре ,,Корени“

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Немања Стевановић учествовао је, 19. новембра 2019. године, …