srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Састанак са председником Привредне коморе Србије

Састанак са председником Привредне коморе Србије

Директорка Канцеларије владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић и председник Скупштине дијаспоре и Србе у региону Драган Станојевић састали су се данас са председником Привредне коморе Србије Жељком Сертићем, његовим сарадницама Александром Станаревић и Анком Војводић. Повод је био разговор о економској сарадњи дијаспоре са матицом.

Др Драшковић је истакла да је дијаспора потенцијално највећи мотор економског развоја Србије и да треба више радити на том пољу на нивоу државе.

Жељко Сертић је рекао да је неопходно створити услове и амбијент за улагање, а да би се то остварило неопходан  је читав низ законских промена, али и промене у начину рада и пословања.

Драган Станојевић предочио је кораке које ће представници дијаспоре предузети према институцијама Републике Србије у складу са закључцима последње седнице Скупштине који између осталог предвиђају јачу економску сарадњу матице и дијаспоре.

Директорка Драшковић је представила пројекат „Запослимо Србију уз помоћ дијаспоре“, који функционише по мексичком моделу завичајних удружења, а прилагођен је Србији.

Тим Канцеларије који ради на овом пројекту тражио је од локалних самоуправа да достави све потенцијале општина у које би инвеститори из дијаспоре могли да улажу.  Како је рекла, тражене су и извесне погодности за дијаспору, са фиксним условима који се не би мењали током трајања посла у виду повећања такси, што се догађало у претходном периоду.

У даљем току разговора три теме су биле кључне:

1. Меморандум о сарадњи Канцеларије и Коморе и заједничка стратегија економског повезивања успешних привредника из дијаспоре са коморским системом и дипломатско-конзуларним представништвима.

2. Инвестициона конференција у Москви, која се одржава 30 октобра и на којој ће бити представљени економски пројекти из Србије потенцијалним Руским инвеститорима.

Директорка Драшковић, рекла је да је руска дијаспора претежно економска и врло млада што је представила као велику шансу за Србију и оценила да је важно да се заједничким снагама ова конференција што боље организује.

Драган Станојевић, као делегат Русије, Украјине и Белорусије, али и један од највећих извозника домаћих производа у ове земље, укључиће се у организацију Конференције и повезати Комору са другим руским, украјинским и белоруским инвеститорима.

У наредном периоду планирано је да се економска сарадња интензивира на релацији Србија – Русија кроз оснивање бизнис клуба, који би окупљао наше привреднике једном месечно, рекао је председник коморе.

3. Међународна бизнис конференција у Србији „Квантни скок“, планирана je за почетак октобра (3. и 4. октобар 2013. године).  Поред предавања представника великих компанија попут Гугла и Мајкрософта, jедна сесија бити посвећена дијаспори. Сесија ће бити подељена у два сегмента: економска дијаспора и научна дијаспора. Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону ће узети активно учешће у избору предавача из ове две области.

Check Also

Нијагара светли у бојама српске заставе

Извор: РТС На платоу крај споменика Николи Тесли на Нијагариним водопадима 15. фебруара 2020. године …