srlaten

Неопходно структурно јачање српских организација

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић поручила је на Свечаној светосавској академији у Тетову да је важно инсистирати на спровођењу Међудржавног споразума Србије и Македоније о заштити националних заједница, Срба у Македонији и Македонаца у Србији.

slavka draskovic

Славка Драшковићје Србима у Тетову пренела поруку о неопходности структурног јачања српских организација у Македонији. Пожелела им је срећан празник и обећала подршку Владе Републике Србије.

„Политика Владе Србије према Србима у региону један је од стубова државне политике из економских, политичких и идентитетских разлога. Срби су у Македонији аутохтони народ који овде живи вековима. Највећи изазови са којима се суочавате су тиха асимилација, слаб наталитет, заштита српског духовног и културног наслеђа. Стални изазови су и мањак средстава за ефикасно фунционисање и недостатак радног простора за кровне српске организације. Ту је и проблем немогућности исповедања вероисповести на чијем решавању треба заједно да раде обе државе“, истакла је др Славка Драшковић и додала да ће Канцеларија финансијски помагати пројекте Срба у Македонији, од националног значаја. Директорка је посебно нагласила потребу очувања српских историјских споменика на Кајмакчалану, Српског војничког гробља у Битољу, комплекса Зебрњак и Скоцивир и Кучевишта.

svetosavska akademija u tetovu

Она се састала са представницима српске заједнице у Македонији из Скопља, Битоља, Куманова, Тетова, Кућевишта, Валандова, Прбиштипа, и поручила Србима у Македонији да буду јединствени.

„Молим вас да се држите заједно, да се ангажујете у раду вашег представничког тела, Скупштини дијаспоре и Срба у региону, као и на изменема Закона о дијаспори и Србима у региону. Ваше сугестије су добродошле и драгоцене“, рекла је др Драшковић.

Директорка Канцеларије боравила је у Македонији, у периоду од 25. до 28. јануара 2014. године. Састала се са министром спољних послова Николом Попоским и разговарала о положају српске заједнице у овој држави и o Meђудржавном споразуму о заштити националних мањина. Било је речи о прекограничној сарадњи на пољу економских пројеката за шта су обе стране показале интересовање. Такође, разговарали су и о обележавању стогодишњице Првог светског рата.

Према последњем попису становништва из 2002. године, у Македонији живи 36 хиљада Срба, сконцентрисаних углавном у Скопљу и Кумановској долини. У односу на попис из 1994. године, забележено је 8 хиљада мање припадника српског народа. Међутим, према проценама српских асоцијација, које се позивају на податке МУП-а Македоније да је у периоду од 1994. до 2002. године Србима додељено 17 хиљада држављанстава, Срба има више од 61 хиљаде.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …