srlaten

Срби морају да се осећају Србима ма где били

У Председништву Србије данас је одржана прва седница Савета за односе са Србима у региону, којом је председавао председник Србије Томислав Николић који је поручио да сви Срби морају да се осећају Србима ма где да се налазе.

ФОТО: Танјуг

Председник Николић је полазећи од Устава по којем Србија има обавезу да штити права и интересе свих својих држављана у иностранству, констатовао да је претходни сазив Савета радио колико је желео, а не колико је могао и колико је требао.

„На нама је да радимо више, да радимо боље него што смо до сада. Срби морају да се осећају Србима, да осете да се држава брине о њима, где год да се налазе“, нагласио је председник Републике Србије.

Поред Председника Србије, чланови Савета су председник Владе Србије Ивица Дачић, председник Народне скупштине Небојша Стефановић, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славкa Драшковић, министар спољних послова Иван Мркић и министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Чланови Савета су и министар културе и информисања Бранислав Петковић, министар финансија Млађан Динкић, председник АП Војводине Бојан Пајтић, директор Канцеларије за вере Милета Радојевић, представници Српске Православне Цркве.

Седници су присуствовали саветници председника Марко Ђурић, Станислава Пак Станковић, Радослав Павловић, Предраг Микић, као и генерални секретар председника Недељко Тењовић.

На седници је, како се наводи, посебно истакнут значај очувања српске културе и језика, српске цркве и српских школа.

Оцењено је, такође, да допринос медија у њиховом очувању мора бити на вишем нивоу, како би се заштитила традиција, култура и историја српског народа.

На седници Савета усвојено је шест тачака дневног реда, а за секретара Савета изабрана је председница Матице исељеника Јелена Киш.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …