srlaten

Срби у Бергену

извор: РТС

У норвешком граду Бергену и околини, по незваничним подацима живи око 400 Срба. Неки од њих се окупљају у Друштву Срба и пријатеља Србије, које је овог маја прославило јубилеј – пет година постојања. Друштво промовише вредности и културу српског народа, организује гостовања наших уметника, као и школу српског језика и музике за децу.

Друштво Срба и пријатеља Србије окупља људе са запада Норвешке, како Србе, тако и људе других нација који су на неки начин повезани са српским народом. Јубилеј, пет година рада, је био повод да за Програм за дијаспору РТС, подпредседница друштва, Добрила Радуловић представи рад и активности друштва.

Колико чланова броји друштво и на који начин сте организовани?

Од оснивања 2008. до данас увећали смо чланство. Данас друштво има преко 100 одраслих чланова и око 60-оро деце, а на почетку нас је било 40-оро. Друштво је регистровано као аполитична, непрофитна организација и од норвешке државе добијамо финансијску помоћ (око 1000 еура годишње). Друштвом управља одбор састављен од 9 чланова. Као што и име друштва каже, били смо и остаћемо отворени за припаднике свих нација и религија који поштују Србију, желе да се друже и имају интересовања за наше активности.

Којим видовима активности се бави друштво?

Поред организације културних догађаја, веома смо поносни што смо до сада реализовали неколико хуманитарних акција помоћи угроженима у Србији, од школе погођене земљотресом до недавних акција прикупљања новца за трансплантације. Нова пошиљка медицинских уређаја је спремна и надамо се да ће наши чланови успети да заједничком акцијом обезбеде транспорт.

Нашим сународницима који одлуче да наставе живот у Норвешкој, пружамо неопходне информације и помажемо саветима и подршком, а велику захвалност дугујемо нашим норвешким пријатељима, који са пуно ентузијазма предтављају нас и Србију у позитивном светлу.

Морамо се похвалити да је баскет ентузијаста све више. Наша кошаркашка екипа Отписани је први пут учествовала на Кошаркаском првенству српске дијаспоре у Стокхолму и освојила пехар за фер плеј.

[blockquote_left]Неопходна помоћ за транспорт

Члан друштва Александар Радуловић се од 2001. године бави хуманитарним радом. Ради као главни клинички инжењер у болници „Хаукеланд“ у Бергену. Захваљујући њему, медицинска опрема из те болнице, допремљена је у многе здравствене установе у Србији и Црној Гори – више од 300 инфузионих пумпи, 170 шприц пумпи, 3 апарата за дијализу, на десетине ЕКГ апарата, вештачких плућа, пумпи-хранилица, дефибрилатора, неколико инкубатора…Нова пошиљка медицинских уређаја је спремна, али је неопходно обезбедити превоз до Србије. [/blockquote_left]На који начин чувате српско наслеђе и културу?

Наши млади чланови са великим задовољством похађају школу српског језика, школу гитаре, слушају духовну музику у извођењу нашех црквеног хора, присуствују позоришним представама и концертима и тако негују везу са Србијом и Балканом.

До сада смо угостили неколико глумаца и музичара из Србије – Раду Ђуричин, Вјеру Мујовић, Александра Срећковића, а за Васкрс гитарски трио Старчевић (Балканске жице). Та гостовања остављају посебан утисак на нашу децу која су углавном рођена овде. Трудимо се да одаберемо праве садржаје и вредности и да им пренесемо делић српске културе у којој смо ми одрасли.

Поред гостовања, организујемо и концерте које изводе чланови нашег друштва. Имамо срећу да у Бергену живе професионални музичари – Марко Ердевички професор класичне гитаре, Милица Тосков, професор виолончела, а недавно су нам се прикључили и брачни пар Кадовић- Марија, харфисткиња и Данило који свира хорну у Бергенској филхармонији.

Да ли су српска деца у Бергену заинтересована да уче матерњи језик?

Да, свакако. Једна од најважнијх активности је управо школа српског језика за школску и предшколску децу. Учитељи успевају да мотивишу децу да долазе сваке суботе у школу, и на занимљив и разноврстан начин уче децу, припремају приредбе и представе поводом Светог Саве, Васкрса, Божића, завршетка школске године….

Рад је заснован на програму Министарства дијаспоре постављеном на њиховом сајту, а онима који не могу да стигну до школе омогућено је онлајн учење.

Да ли Норвежани показују интересовање за Србију?

Поред наше деце, велико интересовање и ентузијазам показују и наши норвешки пријатељи који имају жељу да науче српски језик. Један од њих Рицхард Еxелбy који је недавно организивао екскурзију норвешке деце у Србију, тако да су видели Опленац, манастир Враћевшницу, Норвешку кућу у Горњем Милановцу и многе друге културне и туристичке знаменитости. Колико нам је привржен говори и то што је због његове интервенције, односно писама упућеним организаторима, одложена организација изложбе у Ослу о интернирцима у Другом светском рату, где су све етничке групе поменуте, а само српски народ сврстан под Југословене, а чинили су 90 одсто заробљеника.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …