srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Српске емисије шаљу у ћошак

Српске емисије шаљу у ћошак

Извор: Новости

 Информисање Срба у Мађарској, преко специјализованих ТВ и радијских емисија на српском, озбиљно је угрожено. Одлуком мађарског јавног сервиса МТВА, емисија „Српски екран“, као и програми на ромском, грчком, русинском, пољском и украјинском, нестају с Првог програма мађарске ТВ.

„Српски екран“ из Будимпеште који се емитује и у Србији (на РТВ), а и производи без помоћи матице, требало би да се приказује на земаљском каналу Дуна (од марта постаје главна национална станица), једном недељно у 6.30 ујутро, а репризно на сателитском Duna World, који се у Мађарској готово и не гледа.

Још гора судбина чека редакцију на српском у Печују, која се на неки начин распушта и преноси у руке приватника, којима интерес српске заједнице вероватно неће бити приоритет. Ове радикалне промене нису први удар на редакције мањина у Мађарској.

Ljubomir Aleksov full

Претходно је много људи отпуштено, па је редакција на српском МТВА сведена на тек четири новинара.

У Србији мањине имају целодневне радијске програме Јавног сервиса, дневне ТВ инфо емисије, заједно броје стотине запослених, а уређивачка и кадровска политика не могу да се спроводе без сагласности савета мањина. У Мађарској није тако. Представник српске заједнице у Парламенту Мађарске, Љубомир Алексов за „Новости“ говори о томе шта српске организације и политичари чине да зауставе девалвирање програма на српском, који су и законима гарантовани:

  • Наши представници на политичком на политичком нивоу чине све што је у датој ситуацији могуће, али апелујемо да и матица уложи свој ауторитет да се питање тематизује и на нивоу дипломатије. Српска заједница, која броји нешто више од 10.000 чланова, жели да сачува своје медије и да услови за рад буду гарантовани.

С ким сте разговарали о овом проблему?

  • МТВА нам је сугерисао да планира успостављање партнесрких односа у будућности, али је одлуку о промени статуса донео једнострано, што је коначно саопштено 29. јануара 2015. на два одвојена састанка, са парламентарним представницима, односно представницима мањинских самоуправа.

Да ли сте добили писмени одговор МТВА?

  • Не. Посебно нас погађа што се са нама нико није консултовао. А реч је о значајним променама. Све што се зна, чули смо усмено од генералног директора МТВА. Он је организацију правдао тешком економском ситуацијом, али ниједна конкретна сума није обелодањена.

Check Also

Србија ће подржавати српски народ у Црној Гори

извор: predsednik.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности, након сусрета са Његовом светошћу …