srlaten

Српски Звуковез у Француској

Удружење „Art et la vie“, уз подршку амбасаде Републике Србије и у сарадњи са Савезом Срба Француске, црквом Светог Саве, Културним центром Србије и српским просветним радницима у Паризу, успешно је реализовало пројекат „Звуковез“ кроз три концерта и једну радионицу са децом. 

Први од три концертна наступа, одржан је 17. новембра 2017. године, у цркви из 12. века Сен-Беат, у граду Епону, уз присуство градоначелника Гија Милера, Ромеа Милошевића, председника Савеза Срба Француске, Нине Величковић, генералног конзула српске амбасаде у Паризу и вице-конзула Срђана Настасијевића. Господин Милер је исказао нарочиту захвалност српским уметницима на приказу српске културе у његовом граду, познатом по великом броју српских исељеника и који је један од светлих примера пријатељских односа наше две земље.

Следећи наступ одржан је 18. новембра у свечаној сали српске цркве Свети Сава. Уз благослов протојереја Николе Шкрбића и уз присуство како српске, тако и француске публике, одржан је целовечерњи концерт са посебним освртом на стваралаштво српских аутора. Топао пријем публике није изостао, нарочито на тактове познатих нумера као што су „Небески пук“ и „Ово је Србија“.

Дана 19. новембра, након богослужења у цркви Светог Саве, одржана је радионица са талентованом децом која се баве певањем и позоришном уметношћу. На веома живу дечју радозналост одговарали су сопран Тања Андријић и бас Никола Јевтић, који су са малишанима српске допунске школе (учитељице Блаженке Тривунчић) и школе „Свети Сава“ (учитељице Љубице Бургић и наставника музике Војина Јагличића) запевали српске песме.

Финале пројекта „Звуковез“ одиграло се 20. новембра у препуној сали Културног центра Србије у Паризу. Четврто и последње представљање париској публици наишло је велико одушевљење слушалишта, изводивши уметнике више пута на бис. Композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, чијим је делима концерт био у добром делу посвећен, доживео је овације од публике сачињене од српских и француских посетилаца, представника амбасаде, дијаспоре, медија.

Пројекат „Звуковез“ подржало је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

 

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …