srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Теслин потомак: Јелена Мандић(22) први пут у Србији

Теслин потомак: Јелена Мандић(22) први пут у Србији

извор: Курир

Покушала сам да објасним људима колико је Тесла био значајан и да смо у сродству, али та чињеница тамо не мења много ствари, каже Мандићева.

[blockquote_left] Студира и ради у Америци

Јелена студира медије, комуникацију и менаџмент на једном универзитету у Милвокију и ради у великој корпорацији “Grainger”. Због студија и посла не може чешће да долази у Србију, али обећава да ће следеће године на лето опет доћи [/blockquote_left]

Јелена Мандић (22) из Чикага, потомак Николе Тесле (његов ујак је Јеленин чукундеда), већ месец дана је у Србији, где истражује српску културу, упознаје људе и места, којима је одушевљена, поноси се својим пореклом и труди се да сазна што више о свом претку – светски признатом научнику Тесли.

Мандићева је први пут ове године посетила Србију о којој је толико маштала, не крије одушевљење и, како каже, остала би радо овде.

– Овде су људи много опуштенији него у Америци. Друже се, љубазни су и нису толико оптерећени послом. У Америци је свима посао на првом месту, много више се ради, а социјални живот долази тек после свих завршених обавеза. Много ми се свиђа Београд, и радо бих остала овде – каже Мандићева, и додаје како је посетила Музеј Николе Тесле, којим је одушевљена. Поносна је због чињенице да је у сродству са Теслом, иако, како каже, Американци не придају много важности и поштовања томе.

– Жао ми је што Американци не придају много значаја Теслиним достигнућима, и што нису свесни чињенице да ништа од овог данас не би имали да није било њега. Покушала сам да објасним људима колико је Тесла био значајан и да смо у сродству, али та чињеница тамо не мења много ствари – прича Мандићева, и сматра да се у Тесла у Србији много више поштује.

– Мајка Николе Тесле је имала седморо браће и сестара. Један од њих је био Триван који је мој чукундеда . Поносна сам на своје порекло, трудим се сваког дана да истражим нешто ново о њему, и целог живота ћу то радити – објашњава Јелена, која полако учи и српски језик..

Најваљује да ће доћи и следеће године.

– Волела бих да могу чешће да долазим. Посетила сам Скадарлију и још нека традиционална места и одушевљена сам. Остатак времена у Београду ћу такође посветити упознавању српских вредности – завршава Мандићева.

Check Also

Нијагара светли у бојама српске заставе

Извор: РТС На платоу крај споменика Николи Тесли на Нијагариним водопадима 15. фебруара 2020. године …