srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Трећи самит пословне дијаспоре у Швајцарској

Трећи самит пословне дијаспоре у Швајцарској

У Диетикону је 01 – 02. јуна 2018.године одржан трећи скуп српске пословне дијаспоре под називом “ЕКСПО 2018“. Скуп је одржан у организацији Удружења српских привредника Швајцарске, а у сарадњи са Привредном комором Србије и под финансијском подршком Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

фото: Радио Младост Швајцарска

Учествовало је око 30 излагача и представника фирми из Србије, Републике Српске и Швајцарске. Међу покровитељима сајма били су Град Бијељина и Општина Лопаре из Републике Српске. На скупу је учествовао Александар Кемивеш, директор Одељења за стратешко планирање, развој и анализе Привредне коморе Србије. Испред МСП Р. Србије учествовала је Вера Вукићевић, заменик помоћника министра за конзуларне послове. Испред Амбасаде Р. Србије у Берну учествовали су амб. др Снежана Јанковић, саветник И. Војводић, као и амб. Зоран Јеремић , генерални конзул у Цириху. Међу гостима су били Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Републике Српске, Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, Мићо Мићић, градоначелник Града Бијељина, Радо Савић, начелник Општине Лопаре, као и Анђелко Граховац, амбасадор БиХ у Швајцарској. Са швајцарске стране били су присутни Фелицита Гавенат, директор Привредне коморе Швајцарска – Централна Европа (SEC), и Фредерико Сомаруга, директор Туризма Швајцарске.

Скуп су отворили амбасадорка Јанковић, министарка Голић и Стеван Стојановић, председник Удружења српских привредника Швајцарске. Скупу се такође обратио  и владика Андреј, епископ аустријско-швајцарски.

Основни циљ Сајма били су окупљање и повезивање пословних људи из српске дијаспоре у Швајцарској, представљање фирми и предузећа из Србије и Републике Српске у Швајцарској, као и њихово повезивање са потенцијалним швајцарским партнерима. Такође, скуп је представљао и прилику за сагледавање услова за још бољу и чвршћу сарадњу српске дијаспоре у Швајцарској са Србијом и Републиком Српском.

Кемивеш је испред Привредне коморе Србије рекао да сајам српске пословне заједнице представља одличан оквир за препознавање интереса за још чвршћу сарадњу дијаспоре и матице. Посебно се осврнуо на потенцијале Србије, као и трансфер знања око којег се може окупити велики број заинтересованих фактора. Поручио је да Привредна комора Србије остаје на располагању за сваку врсту помоћи на плану умрежавања српске дијаспоре и матице.

Амбасадорка Јанковић је, отварајући скуп, истакла уважавање за велики труд и енергију коју су организатори уложили у циљу припреме једног оваквог догађаја. Говорећи о односима са Швајцарском, Јанковић је информисала да је Швајцарска осми по величини инвеститор у Србији, као и да њене фирме запошљавају 11 хиљада радника. Закључила је да постоје сви услови за њихово даље унапређење, као и да српска заједница на том плану може да одигра важну улогу.

Првог дана Сајма, након свечаног отварања, одржан је Економски форум Швајцарска-Србија и Република Српска, који је отворио амбасадор Јеремић, генерални конзул у Цириху. У оквиру Форума, представљена су швајцарска искуства у пословању са Србијом.

Гавенет, директор Привредне коморе Швајцарске –Централна Европа, истакла је важност нашег региона, и нагласила да ова Комора придаје велики значај сарадњи са Србијом. У оквиру своје презентације, Сомаруга, директор Туризма Швајцарске, детаљно је представио туристичке потенцијале Швајцарске. Такође, говорио је о могућностима  сарадње Швајцарске са Србијом и Републиком Српском у области туризма, са потенцијалима да се та сарадња одвија и у трећим земљама (нпр. Иран- узимајући у обзир директну авио линију између Београда и Техерана).

фото: Радио Младост, Швајцарска

У оквиру панела о ИТ, амбасадорка Јанковић се осврнула на значај ове области у оквиру ширих економских области Србије и Швајцарске. Истакла је да је Србија, као један од потенцијалних ИТ hub-ова у региону већ препозната у Швајцарској, али да има простора да се на том плану сарадња две земље далеко више унапреди. С тим у вези, осврнула се на посету Швајцарској Ненада Поповића, министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој, која ће бити реализована 21. јуна и која представља добру прилику за дефинисање конкретних сегмената сарадње две земље у области иновација и нових технологија.

У оквиру Сајма одржан је Округли сто Пословног савета за дијаспору. Татјана Ћитић испред Јавног медијског сервиса РТС одржала је презентацију РТС Планете. На свечаном затварању посетиоцима се обратио генерални конзул Јеремић који је рекао да је ова манифестација јако важна за повезивање наших људи, поготову када се ради о људима који у дијаспори све раде из чистог ентуизијазма и из жеље да зближе земљу домаћина са нашим сународницима што су у осталом и показали изузетно посећени форуми. Председник удружења Стојан Стевановић се захвалио управи удружења, свим излагачима и учесницима, али и медијској подршци. Седам медијских кућа из Србије, Републике Српске и Швајцарске су пратиле овогодишњи Самит пословне дијаспоре. У знак захвалности учесницима самита додељене су и захвалнице.

Check Also

Министар Ђорђевић oдржао састанак са студентима Организације српских студената у иностранству

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио …