srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

У Будимпешти обележено Сретење

Троструки празник српског народа обележен је и у Српском културном центру у Будимпешти, традиционаллном свечаношћу коју су организовали Српска самоуправа главног града и Српски културни клуб, у сарадњи са више овдашњих организација.

sretenje 2017.Budimpesta

Сретењска академија одржана је 11. фебруара, а програм је започео химном „Боже правде“, у извођењу женског хора Српске гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште, под руководством професорке Оливере Младеновић Мунишић. У првом делу уметничког програма, академски глумац и члан Српског позоришта у Мађарској Јосо Маториц, извео је „Посвету праху оца Србије“ – пролог „Горског вијенца“, Петра Петровића Његоша. Чланице школског хора отпевале су традиционалне српске песме – „Сретењски тропар“, „Киша пада“ и „Ја сам мала Српкиња“. Две младе солистикиње, Лена Ембер и Ана Бали, надахнуто су отпевале песму „Тебе појем“.

Уводну реч и свечани говор одржао је Петар Ластић, директор Српског института у Будимпешти, а потом је наступила Бранка Башић, етномузиколог и музички интерпретатор, са музичко-глумачким перформансом под називом „Седам сати удара“ и песмом „Ситна киша пада“.

У другом делу програма додељена је Сретењска повеља, коју су пре две године установили Самоуправа Срба у Будимпешти, Српски културни клуб и Српски институт. Челници ових организација одлучили су да ово признање за 2017. годину припадне др Милану Мицићу, историчару и књижевнику из Новог Сада, помоћнику Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

У другом делу уметничког програма, чланови Српског позоришта у Мађарској Милан Рус, Јосо Маториц, Бранка Башић и Бранимир Ђорђев, извели су песме „Ој, Војводо Синђелићу“ и „Карађорђе Петровићу“. Сретењска академија окончана је песмом „Ово је Србија“, коју су заједнички отпевале девојчице из школског хора и глумци Српског позоришта, уз пратњу Милана Руса на хармоници и Тибора Ембера који је свирао на тарабуки.

Српска самоуправа у Будимпешти и Српски културни клуб су ову манифестацију реализовали у сарадњи са Српским институтом, Српским позориштем у Мађарској и Удружењем Српски форум. Програм су помогли Културни и документациони центар Срба у Мађарској и српске самоуправе V i XIV кварта Будимпеште.

(Детаљније у штампаном издању Српских недељних новина…)

Извор: СНН, Будимпешта

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …