srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Ученици и професори гимназије ,,Бора Станковић“ и СШЦ ,,Алекса Шантић“ у посети Мостару

У оквиру пројекта ,,Устаници, песници, православци“, који је реализовала етно група ,,Симонида“ из Невесиња, ученици и професори гимназије ,,Бора Станковић“ из Ниша и Средњошколског центра ,,Алекса Шантић“ из Невесиња, обишли су 8. октобра 2019. године, Пребиловце, Манастир Житомислић, Саборну цркву Свете Тројице у Мостару и Генерални конзулат Р. Србије у Мостару.

ФОТО: Радио Невесиње

Током посете Генерланом конзулату, конзул-жеран, Марија Бакоч, ученицима је говорила о историјату настанка институције конзулата, конзуларним функцијама и о конзуларном послу уопште.

Просефори и ученици из Ниша и Невесиња, навели су да је узвратна посета Херцеговини и ранија Нишу, лепо прихваћена код професора, ученика и родитеља као и локалних заједница. Изнели су мишљење да успостављене везе треба чувати и продубљивати, а нагласили су да је најважнији резултат пројекта то што су ученици стекли нова знања и пријатељства а професори разменили искуства.

ФОТО: Радио Невесиње

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону суфинансирала је пројекат ,,Устаници, песници, православци“ путем Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, а реализацију је помогла и Епархија захумско-херцеговачка и приморска.

 

Check Also

Гујон за Новости: Срби су јединствен народ који је остао веран својим заветима и традицији

Као човек који није рођењем Србин, можда више ценим оно што Срби узимају здраво за …