srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Учење српског језика у иностранству

Учење српског језика у иностранству

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова у наредних тридесет дана спроводе online истраживање које представља почетак низа активности у процесу унапређења учења српског језика и ћириличког писма у иностранству. Упитници ће бити доступни до 4. маја 2015. године.

Креирана су два упитника,  намењена различитим испитаницима, па вас молимо да одаберете онај који одговара вашим потребама и плановима. Упитници  се налазе на порталу еУправе Републике Србије, а можете их преузети на доле постављеним линковима.

УПИТНИК ЗА ШКОЛЕ је намењен школама, организацијама, удружењима, неформалним групама и појединцима,који организују било какав облик наставе српског језика у иностранству. Подаци ће бити коришћени за подршку развоју комуникације Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону са циљем стицања увида у потребе организатора наставе и пружања подршке наставном процесу.

УПИТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ  је намењен грађанима српског порекла који живе у иностранству и желе да њихова деца уче српски језик у оквиру допунске наставе коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ Упитника јесте сагледавање потребе за организовањем оваквог облика образовања и васпитања, унапређивање рада школа у иностранству и уређење мреже школа у којима се настава реализује. Подаци ће бити коришћени само за потребе Министарства просвете, науке и технолошког развоја, за обавештавање родитеља о организацији ове наставе.

Циљ Упитника за родитеље је да се утврди у којој мери су родитељи у дијаспори заинтересовани да своју децу упишу у школе допунске наставе српског језика Министарства просвете Републике Србије и да ли би евентуално учествовали у трошковима рада школа.

У досадашњем систему допунксе наставе  оваквом додатном наставом обухваћено је око 4000 ученика из осам земаља, а више од половине њих живи у Швајцарској и Немачкој. Из Буџета Републике Србије годишње се у те сврхе издвоји 123 милиона динара, а наставу изводи укупно 44 наставника. Из ових података јасно је да је досадашња пракса била неефикасна и да је расподела неравномерна. Истовремено, у Министарство просвете, науке и технолошког развоја редовно стижу захтеви за отварање нових група и у другим државама, због чега је донета одлука да се промени модел организовања наставе и иностранству као и да се повећа обухват ученика.

Из ових разлога, анкета је веома важна и апелујемо да је сви заинтересовани попуне. Након анализе података прикупљених анкетирањем, биће направљен план за следећи циклус наставе. Кроз партиципацију родитеља, веће ангажовање хонорарних наставника који већ имају пребивалиште у земљи домаћину, као и захваљујући онлајн алатима за учење, очекујемо да ће квалитет и обухват наставе бити знатно повећан.

Важна напомена:

падајући мени у којем треба да се одабере држава за обе анкете

отвара се кликом на „двоглед“ који је смештен поред.

Check Also

Затворени сви гранични прелази за путнички саобраћај

Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени …