srlaten

Усвојена Декларација о Србима у Хрватској

На другој великој скупштини Српског народног већа у Загребу, којој је присуствовала и директорка Канцеларије др Славка Драшковић усвојена је Декларација о правима и положају Срба у Хрватској у којој је истакнута борба за толеранцију, употребу језика и писма, повратак избеглица, утврђивање судбина несталих, кажњавање починитеља ратних злочина. На Скупштини се окупило око 1.700 представника из 150 општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске.

SNV 2

Међу присутнима били су и представници Српске православне цркве, чланови државних органа из Србије, Хрватске и БИХ. У Загреб је стигло и доста представника српских организација из суседних земаља. Скупштини је присуствовала и директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић.

Делегати су захтевали да се помире страсти и са једне и друге стране и да се коначно реше проблеми проистекли из рата и реинтеграције. Позвали су Владу Хрватске да престане са хапшењем Срба, који живе у Хрватској и да се реши питање двојезичности и ћириличног писма у појединим крајевима Хрватске где живи већинско српско становништво.

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа је рекао да различите групације настоје да оспопре и пониште оно што је Хрватској осигурало мир и увело је у стање у којем се бори за мултиетничност.

„То чине људи који мисле да мир није највећа вредност него да је највећа вредност одржавање ратног стања. Људи који у ћирилици не виде писмо за комуникацију, него ратовање, писмо за признање, а не уништавање. Треба обуставити и производњу мржње према Србима у Хрватској, производњу мржње према другим мањинама, производњу мржње према Влади зато што је лево усмерана. Ћирилично писмо је и хрватско писмо, то је писмо за комуникацију, а не за ратовање, Ми смо за доследну примену закона и Устава“, изјавио је Пуповац.

SNV 5

[blockquote_left] Милановић: Хрватска ће штитити права мањина

Премијер Хрватске Зоран Милановиће је на великој скупштини СНВ понудио “Србима сарадњу и менторство на путу према ЕУ” и рекао да ће Хрватска да штити права свих мањина.

„Не мислим само на националне мањине, него и на све оне који се налазе у слабијем положају и који су без разлога презрени. Надам се да се на следећој скупштини СНВ, без обзира на то ко ће бити председник ове организације или председник владе, неће разговарати о темама као што су двојезичност или скидање ћириличних табли“, рекао је Милановић. [/blockquote_left]

Миодраг Линта, изасланик председника Скупштине Србије, рекао је “да се стотине хиљада прогнаних и избеглих Срба залаже за најбоље односе Србије и Хрватске и за искрено помирење два народа”.

„Кључни предуслов за то је решавање проблема имовинских и стечених права, уништене, оштећене и нестале имовине, несталих лица, ратних злочина и очувања националног и културног идентитета Срба у Хрватској“, изјавио је Линта.

Он је позвао власти у Загребу да, као чин добре воље са хрватске стране престану хапшење, и предложио да владе Хрватске и Србије постигну споразум по коме ће се ратни злочини процесуирати према пребивалишту осумњичених.

Председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић рекао је да Србија и Хрватска морају да буду модерне европске државе, које примењују највише стандарде у области људских и мањинских права.

„Зато ћемо ваше данашње закључке о положају Срба у Хрватској, као и предлоге за решавање проблема проистеклих из рата и реинтеграције, подржати снажно, истом преданошћу којом бринемо о положају хрватске мањине у Србији“, истакао је он.

Председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да Српска сарађује са Српским народним вијећем, чији су представници често гости у Бањалуци, као што и представници Српске учествују на њиховим догађајима у Загребу и Хрватској.

„Желимо да у том контакту, с једне стране, изразимо разумевање, а с друге стране, у нашем капацитету колико можемо да подржимо рад и борбу за боља права Срба у Хрватској“, нагласио је Радојичић.

Дан раније, директорка Канцеларије Славка Драшковић присуствовала је заједничком скупу представника организација Срба у Хрватској.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …