Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Делегација Управе посетила Јасеновац
03.09.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   

Делегација Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовала је данас централној прослава празника Светих новомученика Јасеновачких у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

 

Током Свете архијерејске литургије чинодејствовало је више од десет архијереја Српске, Руске и Македонске православне цркве, а литургијом је начелствовао високопреосвећени руски православни митрополит будимпештански и све Мађарске г. Иларион. Након литургије, на хумци у Јасеновцу обављено је сечење славског колача, а потом и освештавање новоуспостављене Истраживачке библиотеке у Јасеновцу.

 

Делегација Управе коју су представљали сарадници директора Стефан Моровић и Мирољуб Несторовић обишли су заједно са епископом пакрачко-славонским г. Јованом владичански комплекс и Саборну цркву у Пакрацу где се тренутно обнавља једна од најзначајнијих библиотека за српски народ западно од Дрине.

 

Централној прослави присуствовали су министар правде и изасланик председника Републике Србије Маја Поповић, амбасадорка Републике Србије у Републици Хрватској Јелена Милић, Њ.К.В. Принц Филип Карађорђевић, председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, министар финансија у Влади Црне Горе Александар Дамјановић, министар правде у Влади Црне Горе Марко Ковач, као и остали представници политичког и културног живота.

 

ФОТО - ТВ Храм

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj