Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Председник Вучић са српском децом из Северне Македоније: Чувајте наше обичаје и културу
06.01.2024   
МАТИЦА   РЕГИОН   ДИЈАСПОРА   

Председник Србије Александар Вучић примио је данас децу српске националности из Северне Македоније којима је поручио да чувају наше обичаје и културу.

 

"Чувајте нашу обичаје, културу и часно име великог српског народа којем припадате. Желим да вам се захвалим што сте овде, верујем да ћете много тога видети у Београду, да ћете заволити Србију, баш као што волите и место одакле долазите, баш као што волите и Северну Македонију", рекао је Вучић у Председништву где је деци поделио божићне пакетиће.

 

Он је српском народу ма где живи и СПЦ, патријарху Порфирију упутио честитке за Божић, најрадоснији хришћански празник.

 

"Нашем народу у Републици Српској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а пре свега нашем страдалном народу на делу Србије, на Косову и Метохији, да им кажем хвала што чувају српско име и презиме, што чувају наша српска огњишта и нашу српску кућу", рекао је Вучић.

 

Вучић је захвалио деци, васпитачима и наставницима из Скопља, Куманова, Битоља, Тетова што су дошли у Београд.

 

"Срећан сам што данас на Бадњи дан могу да вас угостим. Са радошћу исчекујемо срца пуних љубави Божић, највећи хришћански празник после Васкрса за децу и за све друге, апсолутно најрадоснији", рекао је Вучић.

 

Чини ми се да је владика Николај Србима најбоље описао Божић, рекао је Вучић, након чега је прочитао речи владике Николаја.

 

"Владика Николај дао нам је и најпрецизније појашњење симболике наших древних обичаја везаних за овај празник. Треба се сетити да се Господ Христос роди у слами, па разумети зашто се кућа посипа сламом. Треба знати за божанску свету Тројицу која влада светом на четири стране, па разумети зашто се баца по три ораха у четири угла собе. Треба знати да је Христос хлеб живота, па појмити смисао чеснице", навео је председник.

 

 

Српска деца из Северне Македоније поклонила Вучићу слику са божићним поздравом

 

Деца српске националности из Северне Македоније, која бораве у посети Београду поводом божићних празника, поклонила су председнику Србије Александру Вучићу слику са божићним поздравом "Христос се роди", уз честитање Бадњег дана и Божића председнику и целом српском роду.

 

У посету Србији дошло је 32 деце из Скопља, Битоље, Куманова и Тетова.

 

Ангела Антевска из Северне Македоније рекла је да Србију осећа као своју кућу и да је част бити овде, у Београду.

 

"Наш основни задатак у Северној Македонији је да чувамо српски језик, ћирилицу и српску културу. Председниче, годинама сте помагали свима у региону, били ту када је било најтеже и допринели јачању односа два братска народа", изјавила је Ангела.

    

Извор: Танјуг 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj