srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Значајно мањи број лажних азиланата из Србије у Швајцарској

Значајно мањи број лажних азиланата из Србије у Швајцарској

извор:  влада републике Србије

Београд, 15. јануар 2013. године – Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је са Швајцарском решен проблем лажних азиланата, као и да се ради на отклањању опасности од суспензије безвизног режима, што представља велики корак Србије ка ЕУ.

Дачић је након састанка са директором Савезне канцеларије за миграције Швајцарске Мариом Гатикером у Палати Србије навео да је проблем решен јер је Швајцарска изменила законодавство и тиме лажним азилантима, после разматрања основа за азил, оставила 48 часова да се врате у матичну земљу.

Он је изразио уверење да ће проблем лажних азиланата бити решен и напоменуо да на то указује и статистика: у јануару 2012. године 315 захтева за азил месечно је стизало у Швајцарску, у августу их је било 410, у септембру 200, октобру 61, а у новембру 34.

Такође, Дачић је саопштио да је Србија, у сарадњи са Швајцарском, успела да то питање реши, као и да ће наставити партнерство јер у тој земљи борави најмање 100.000 држављана Србије.

Према његовим речима, Србија је заинтересована и за успостављање добре полицијске сарадње и смањење броја лажних азиланата како не би долазило до злоупотребе безвизног режима.

Председник Владе је нагласио да ће о томе водити рачуна тимови Србије и Швајцарске и додао да се нада да ће и у другим земљама где је велики број лажних азиланата проблем бити решен.

Гатикер је, говорећи о решењима за смањење броја лажних азиланата, навео да су укинута сва финансијска давања, али и да је неопходно да Србија ради на побољшању положаја мањина јер је 85 одсто Рома тражилаца азила.

Он је истакао да су Србија и Швајцарска имале добар модел за заједнички приступ том проблему, при чему су те мере донете у међусобном договору.

Као резултат тих договора, сада имамо значајно мањи број азиланата, навео је директор Савезне канцеларије за миграције Швајцарске.

Check Also

Министар Ђорђевић oдржао састанак са студентима Организације српских студената у иностранству

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио …