srlaten

Шеста седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

Одбор за дијаспору и Србе у региону је на седници од 13. децембра размотрио Информацију представника Епархије темишварске Српске православне цркве о њиховом захтеву за враћање одузете имовине на територији Румуније.

Милорад Илић, представник Епархије темишварске СПЦ истакао је да се парница за враћање одузете имовине Епархији темишварској води већ 18 година. Реч је о Задужбини Макре Стојковић, двоспратној кући са земљиштем која се налази у центру Темишвара, а коју је Епархији одузела румунска држава 1968. године. Епархија темишварска СПЦ би у случају враћања одузете имовине, тај објекат ставила на располагање српској гимназији „Доситеј Обрадовић“, навео је Илић.

Седници је присуствовао и Растко Јанковић, саветник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, који је изразио подршку Канцеларије за решавање проблема у вези са враћањем одузете имовине у Темишвару.
Током расправе, чланови Одбора су се сложили да је ово питање веома битно и са аспекта међудржавних односа Србије и Румуније и усвојили су Закључак да се Одбор за дијаспору и Србе у региону званичним дописом обрати релевантним институцијама које могу да помогну у решавању проблема који је изнео представник Епархије темишварске Српске СПЦ.

(извор: веб сајт – Народнa скупштинa Републике Србије)

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …