srlaten

Потребна системска подршка Србије

извор: Српске недељне новине

Тродневна конференција представника Срба из седам земаља нашег региона завршена је у Будимпешти, усвајањем заједничке декларације у којој се упозорава да се број наших сународника у региону константно смањује. У свим земљама у окружењу, постоје проблеми у остваривању њихових индивидуалних и колективних права, док је истовремено процес асимилације Срба далеко присутнији од њихове друштвене интеграције у државама у којима живе.

grupna

Учесници конференције поручују да је из тих разлога свим српским организацијама у региону потребна снажнија и системска институционална подршка Републике Србије.

Уз разумевање за све тешкоће са којима је Србија суочена као држава, учесници конференције инсистирају да она o својим сународницима у региону брине макар у оној мери у којој то чини када је реч о мањинским заједницама у Србији.

У заједнички усвојеном саопштењу, које је потписао домаћин конференције Љубомир Алексов, српски посланик у Мађарском парламенту, представници Срба из региона позивају српске организације на заједништво, како би био настављен рад на очувању и унапређењу националног и културног идентитета Срба. Такође, позивају Владу Републике Србије да сачува достојанство и да не подлегне притисцима и неприхватљивим захтевима, који би нанели штету интересима српског народа.

У декларацији се каже да је конференција представника Срба из региона у сталном заседању, а нове редовне консултације одржаће се у Подгорици крајем новембра 2015. године. На следећем редовном заседању биће достављени извештаји о положају Срба у земљама региона, са којима ће бити упознате институције Републике Србије, као и домицилних држава и међународних организација.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …