srlaten

Уручене награде „Драгиша Кашиковић“

У Удружењу књижевника Србије свечано су уручене овогодишње награде „Драгиша Кашиковић“. Добитници су Вељко Лалић, Драган Јаковљевић, др Срђан Цветковић и Драгослав Митровић.

nagrade

Вељко Лалић, главни и одговорни уредник часописа „Недељник“ из Београда добитник је награде „Драгиша Кашиковић“ за новинарство у Србији, а Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник „Српских недељних новина“ из Будимпеште, лауреат је признања за новинарство у дијаспори. Лалићу и Јаковљевићу награда је припала за високо професионално умеће, истраживачко и аналитичко новинарство, објективност, независност и непристрасност, као и за храброст у објављивању информација и ставова.

Признање је припало и историчару др Срђану Цветковићу за књигу „Између српа и чекића“. Драгослав Митровић, афористичар из Цириха у Швајцарској овогодишњи је лауреат награде за збирку афоризма „Благо њима, ковчег нама.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: Александар Чотрић, Миодраг Јакшић и Предраг Остојић. Признања је добитницима уручила директорка ИК „Српска реч“ Даница Драшковић.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, носи име по Драгиши Кашиковићу, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику, који је живео и стварао у емиграцији, у Чикагу. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо је и књижевни часопис Данас, као и сатирични Чичак. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге Поручник Каваја, Дупљаци (драма) и Партија те тужи, Партија ти суди (афоризми).

Међу досадашњим добитницима награде су академик Душан Ковачевић, драмски писац Биљана Србљановић, књижевник др Славомир Гвозденовић из Темишвара, редитељ Горан Марковић, књижевни критичар Љиљана Шоп, драмски писац Синиша Ковачевић, књижевница Милена Марковић, проф. др Ратко Божовић, књижевник Милован Витезовић, сатиричар Александар Баљак, драмски писац Стеван Копривица, проф. др Драшко Ређеп, колумниста ДанасаДрагољуб Дража Петровић и други значајни ствараоци из Србије и иностранства.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …