srlaten

104. годишњица Кумановске битке

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и суорганизације Српске заједнице у Македонији обележана је 104. годишњица Кумановске битке. Пригодна манифестација у одржана у оквиру спомен-комплекса „Зебрњак“ уз присуство високих представника Влада двеју држава.

zebrnjak3

У име Републике  Србије, венац је положила Амбасадорка Душанка Томић – Дивјак,  Драган Недељковић, Заменик министра културе у Влади Р. Македонје,  представници Министарства одбране и Владе Р. Србије, представник Собрања Р. Македоније, Националног савета Срба у Македонији, као и представници мисије ОЕПС-а у Македонији.

zebrnjak-1

У току ове недеље, младима ће бити омогућено да присуствују отвореним, интерактивним историјским часовима у Куманову, Старом Нагоричану, Битољу, с циљем ширег упознавања младих о историји и култури Матичне државе и њене историје. Историјски часови се реализују у оквиру пројекта Даница.

zebrnjak2

Културно уметнички програм је реализовала група уметника из Београд, а програм је финансиран из фонда Одбора за обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

Манифестација је подржана од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, чиме је обезбеђено присуство великог броја присутних Срба из свих крајева Македоније.

zebrnjak4

 

Снимак обележавања доступан је захваљујући СрбТел на следећем линку:

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …