srlaten

21. октобарски сусрети писаца дијаспоре

извор: УП „Седмица“, Франкфурт

У Франкфурту на Мајни у оквиру међународног сајма књига одржани су  традиционални 21. октобарски  сусрети писаца дијаспоре у организацији Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта.

osp_11

Алеје пера, песника, поетеса, лекара, сатиричара, сликара, уметника живота, ове године назване су Тхе плаце то бе – Франкфурт Буцхмессе 2016, а УП „Седмица“ на челу са председником удружења Љубишом Симићем, многобројне госте уз добро организован програм, дочекало је раширених руку како на највећем светском сајму књига, тако и за округлим столом Српско – македонске културне размене.

osp_plakat

Теме округлог стола биле су:

  • Мостови културе
  • Српско и македонско књижевно стваралаштво у расејању
  • Однос матице и расејања
  • Очување матерњег језика у расејању
  • Балкан данас

osp_04Отварањем националног штанда Републике Србије 21. октобра 2016. године, генерални конзул Александра Ђорђевић својим речима пресекла је имагинарну траку свечаности и најавила добру енергију, сјајна књижевна дела, велика имена, дружења која су потом уследила. О свечаности тренутка није потребно говорити, а присутни су понели пелцер доброг, свог, поносног у све наредне изазове, песничке сусрете и своје стваралаштво.

osp_09Међу гостима овогодишњих Октобарских сусрета писаца дијаспоре били су: Александар Чотрић – књижевник, афористичар, члан УКС, Београдског афористичарског круга, УП „Седмица“, потпредседник СПО, посланик у Народној скупштини Републике Србије, који је представио своја најновија књижевна дела: афоризме за децу под називом „Књига против брига“, књигу сатиричних афоризама „Тешке мисли“ и сатиричних прича „Друге приче“, Др. Слободан Симић – истакнути сатиричар и лекар из Београда, председник Београдског афористичарског круга, представио је своју књигу „Приче из кавеза“. Затим Славица Мастикоса Панзаловић – књижевница из Београда, координатор УП „Седмица“ за сарадњу матице и дијаспоре; Бенедикт Дирлих – лужичко-српски и немачки књижевник, председник Савеза лужичко-српских уметника из Бауцена (Будишин/Немачка); Др. Мићо Цвијетић – књижевник, главни уредник Књижевних новина; Костадинка Коца Ђорђевска – поетеса из Менхенгладбаха, координатор међународног пројекта „Мостови културе“ и српско-македонске културне размене као и гости из Македоније: Петко Шипинкаровски – књижевник и публициста из Струге, уредник часописа за књижевност „Бранувања“ и Христо Петрески – македонски књижевник и директор издавачке куће „Феникс“ из Скопља; Марина Попадић – пијанисткиња и песникиња из Сарбрикена (Немачка); проф. Светлана Матић – поетеса и секретар СПКД „Просвјета“ из Беча, која је представила своју двојезичну књигу за децу „Мајка“ коју је на немачки превела песникиња и преводилац Драгица Шредер из Хилдена (Немачка); књижевница Татјана Куљача из Црне Горе; Виолета Алексић из Цириха – песникиња и дописник Радио Београда; Гордана Пирел Зејнелагић – песникиња из Вирцбурга; представници Удружења спрских писаца Швајцарске и домаћини, чланови УП „Седмица“ из Франкфурта: Милош Милојевић, Ружа Мијовић, Злата Икановић, Нисвета Грабовац, Маја Ву; Александар Јовановић, Љубиша Симић, Перо Марчета, Љубица Перкман, Милорад Мики Миленковић, Мирјана Лукић, Љубиша Тиша Станковић и многи други.

osp_03

osp_02Сусрети писаца у Франкфурту били су прилика да се наши сатиричари, афористичари и песници упознају лично и с делима својих колега, а и да размене искуства с писцима из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Јерменије, Хрватске, Русије, Румуније и других земаља.

Наши писци осим што су представили своја дела имали су и могућност остварења лепе сарадње и нових контаката са издавачима попут издавачке куће БООY–ВЕРЛАГ на челу са Беатрикс фан Оојен која са преводиоцем Оливером Сабо ради на грађењу моста између немачке и српске културе и на Сајму књига у Франкфурту представиле су превод романа „Женски родослов“ књижевнице Љиљане Хабјановић Ђуровић.

osp_10Др. Слободан Симић, председник БАК-а, уручио је признање „Златни круг“ Љубиши Симићу, председнику Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта, за афирмацију сатире у свету.

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …