srlaten

22. Европска смотра српског фолклора

извор: Vesti-online

Културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“ из Беча (Аустрија) победник је 22. Европске смотре српског фолклора Срба дијаспоре и региона одржане протеклог викенда у Порторожу.

Организатор је био Савет европске смотре српског фолклора Срба дијаспоре и региона, а непосредни домаћин, најмасовније до сада, Смотре, био је Савез српских друштава Словеније, односно КУД Младост из Љубљане.

На Смотри је у такмичарском делу учествовало 50, док су у ревијалном делу наступила три фолклорна ансамбла. После организатора и домаћина смотре најтежи задатак је имао петочлани стручни жири у саставу, Мирјана Закић, етномузиколог, Вилма Нишковић, Селена Ракочевић, етнокореолог, Гордана Рогановић, етнокореолог и Владан Милекић, кореограф.

Према њиховом оцењивању, прелазна награда дневног листа „Вести“, статуа Србина и златни пехар, припали су КУД-у „Стеван Мокрањац“ из Беча. Статуу Србина је претходно вратио прошлогодишњи победник Смотре, а овогодишњи вицешампион КУД „Вук Ст. Караџић“ из Роршаха (Швајцарска). Треће злато добио је Завичај из Винтертура. Златом су се још окитили, „Бранко Радичевић“ из Лугана, Извор из Ној Изенбурга, Српски центар из Штутгарта, Извор из Сент Галена, „Вук Ст. Караџић“ из Шененверда, Хомоље из Госауа и Коло из Нојхаузена.

Сребрне пехаре „Вести“ добили су: Борац Солинген, Острог Линц, Просвјета Вуковар, „Свети Сава“ Цуг, Младост Темишвар, Слога Манхајм, „Вук Караџић“ Роговљица, Видовдан Љубљана, СКД Марибор Марибор и „Бранково коло“ Гепинген.

Бронзане пехаре понели су: Нова генерација Шорндорф, „Кнез Лазар“ Гмунден, Слога Штутгарт, Јелек Арзињано, Југос Минхен, Уна Нови Град, Младост Леоберздорф, Златни опанак Берлин, Понтес-Мостови Трст и „Карађорђе“ Берн.

После интонирања химни Србије и Словеније у извођењу Градског хора Зора из Србобрана, госте и све учеснике Смотре поздравили су Мићо Ћетковић, председник Савета Европске смотре и председник Савеза српских друштава, мр Драго Војводић, председник КУД-а Младост из Љубљане, Мејра Хот, градоначелница града Порторожа. Смотру је потом отворио Вукман Кривокућа, представник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, која делује у оквиру Министарства спољних послова Републике Србије.

Специјалне награде

Нова кореографија оригинално постављена: Извор Ној Изенбург.
Најбоља група певача у кореографији: „Вук Ст. Караџић“ Роршах.
Најбољи костим: „Бранково коло“ Гепинген.
Најбољи музички аранжман: „Стеван Мокрањац“ Беч.
Кореографија најближа изворном народном стваралаштву: „Свети Сава“ Велики Семклуш.
Награда стручног жирија за реконструкцију ношње: „Свети Сава“ Цуг.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …