srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> 25 година Савеза Срба у Румунији

25 година Савеза Срба у Румунији

Извор: РТС

Савез Срба у Румунији постоји већ 25 година и овај јубилеј обележили су на Светог Николу, славу Савеза. На рад ове организације у протеклих четврт века осврнуо се један од оснивача др Славомир Гвозденовић.

gvozdenovic

Из Темишвара се, за емисију Србија на вези, јавио један од оснивача и вишегодишњи председник те организације, данас представник Срба у румунском парламенту, проф. др Славомир Гвозденовић.

„Савез Срба у Румунији смо основали 29. децембра 1989. године. Памтим добро јер сам водио Оснивачку скупштину. Договорили смо се како сви заједно да променимо пуно тога, јер су тада наступиле промене у Румунији.

Почетком 1990. године ми смо судски озваничили Савез Срба у Румунији, и ево, 25 година заједно са свим осталим српским институцијама и у доброј сарадњи са нашом српском православном епархијом темишварском, трудимо се да саберемо свој род, да се организујемо, да сви заједно докажемо себи и покажемо другима да се може боље, квалитетније, а на ползу српскога рода, како је то рекао и српски Доситеј Обрадовић.

Свега тога смо се сетили 19. децембра, као и лепих тренутака и успеха, и онога што би требало да урадимо у наредном периоду, када смо у српској Саборној цркви резали славски колач, јер је Свети Никола крсна слава Српског савеза у Румунији. Сетили смо се и наших пријатеља Румуна и пријатеља из матице, која је била уз нас, а међу којима је, на челном месту и РТС.

Следећег дана, 20. децембра, у свечаној дворани Темишварске филхармоније више од 500 наше деце из 19 културно-уметничких друштава и школа сабрало се и начинили прави венац српског фолклора. Даривали су нам најлепшу честитку, приказали најбоље што имамо, а ми смо их наградили поклон пакетићима. Савез Срба у Румунији је ове године поделио и око 2000 пакетића за децу у српским школама и тамо где се српски језик изучава као наставни предмет“, рекао је за РТС Славомир Гвозденовић.

Са С. Гвозденовићем је разговарао Мирослав Карлица.

Check Also

Од петка 22. маја без ПЦР теста за улазак у Србију

Од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити …