srlaten

Aлексић и Пурић добитници „Медаље града Париза“

извор: dijaspora.rts.rs

Добитници награде „Медаља града Париза“ за допринос развоју француско-српског пријатељества су Милисав Алексић и Видоје Пурић, истакнути представници српске дијaспоре из Француске, дугогодишњи активисти на пољу сарадње матице и дијаспоре.

print skrin dijaspora.rts.rs
print skrin dijaspora.rts.rs

У Паризу, у резиденцији амбасаде Републике Србије, додељене су награде „Медаља града Париза“ истакнутим представницима српске дијаспоре у Француској за допринос у развоју француско-српског приљатељства. Овогодишњи добитници су Милисав Алексић и Видоје Пурић.

Током актуелног обележавања седам деценија победе у Другом и стогодишњице Првог светског рата, Париз је српску дијаспору у Француској означио као гаранта историјског пријатељства двеју земаља. На свечаности одржаној у резиденцији амбасадора Србије, одликовани су њени доајени, Милисав Алексић и Видоје Пурић.

Овом скупу присуствовали су председник федерације Мажино, адмирал Лакаи и друге званице. Амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић захвлио се градоначелници Париза Ан Идалго и њеним изасланицима, дарујући статуету Споменика захвалности Француској у Београду, једином такве врсте у једној европској престоници.

Жан Дотосе, градоначелница осмог арондисмана, под чијом управом се налазе и Јелисејска поља, истакла је да има пуно српских пријатеља суграђана и да је срећна због тога.

Милисав Алексић, дугогодишњи руководилац српске дијаспоре у Француској, добитник је више француских признања. Ипак, каже да ова награда не припада само њему.

„Ова награда није само моја, већ целе српске дијаспоре која живи и ради на овим просторима. Са овим је град Париз, а и ова држава показала да ми, Срби, имамо вредност коју је препознала и ова држава“, рекао је Милисав Алексић.

Успешни привредник са југа Француске Видоје Пурић признање града Париза добио је за неуморан рад између француске и српске престонице, све време развијајућу српску дијаспору, од Лиона до Сан Тропеа.

„До сада смо имали мало простора у медијима, али мислим да ће га бити све више. Захвалио бих се овог пута Француској што препознаје да су се Срби интегрисали и да смо једна озбиљна емиграција“, рекао је Видоје Пурић.

Овдашња емиграција нуди реалне могућности привредног, културног и друштвеног повезивања Србије и Француске. Остаје да их након Париза, коначно препозна и Београд.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …