srlaten

Драгоцен спој искуства и младости у дијаспори

Извор: ПКС

Ако дијаспора препозна Србију као пожељно место за инвестирање и пословање, биће то добар сигнал и за друге инвеститоре, истакао потпредседник ПКС Мирослав Милетић на седници Пословног савета за дијаспору ПКС.

Нови сазив Пословног савета за дијаспору ПКС, који је данас конституисан за период 2015-2019, броји 47 чланова из више од 20 земаља света и 21 из матице. Новина коју доноси овај сазив је драгоцен спој искусних привредника и младих високообразованих људи.

29-06-2015_PSZD_034-NASLOVNA

Заједничке активности у наредном периоду биће усмерене на побољшање позиције и утицаја дијаспоре и у Србији и у земљи домаћину, навео је потпредседник ПКС Мирослав Милетић, обраћајући се новим члановима у име председника ПКС Марка Чадежа, који је и председник Пословног савета за дијаспору. Милетић је нагласио да ће се дијаспора широм света организовати и умрежавати, како би се велики потенцијал, идеје, знање, искуство, пословне и везе у политичким круговима што боље искористили за привлачење инвестиција, јачање капацитета домаће привреде и повећање извоза.

Намера нам је да сарадњу матице и дијаспоре заснивамо на здравим економским основама, партнерском односу и профиту као заједничком интересу, а не само на емоцијама, навео је Милетић, наглашавајући да је један од првих показатеља успешности привредног амбијента када дијаспора крене да инвестира. Милетић је указао на податак НБС да су наши људи из света у Србију прошле године послали 2,6 милијарди евра, што увелико премашује вредност страних инвестиција које смо успели да привучемо, као и да су огромна средства (од 2001. до краја 2012. у Србију је из дијаспоре стигло више од 34 милијарде евра) одиграла велику улогу у амортизацији сиромаштва у Србији, али да се дијаспора теже одлучивала на инвестиционе подухвате. Циљ Пословног савета за дијаспору ПКС је да се ти токови преокрену, нагласио је Милетић, истичући да ће реформисани коморски систем успоставити нови модел сарадње са дијаспором.

Пословни савет за дијаспору усвојио је препоруке за унапређење привредне сарадње, истакавши пре свега заједничко организовање билатералних пословних форума, гранских скупова и представљања потенцијала српске привреде у земљама домаћинима. Уз важност макарекономске стабилности земље, наглашена је потреба да се успостави проактивна сарадња привредника из дијаспоре са амбасадама и конзулатима, док је као приоритетан задатак за наредну годину истакнуто оснаживање Центра за дијаспору и представништва ПКС као кључне адресе.

Петар Маријановић, заменик председника Пословног савета за дијаспору ПКС и власник фирме МареxТраде, који ради на повезивању наших извозно оријентисаних фирми на тржишта Чешке, Словачке и Пољске, рекао је да је кључно да се упосли српска индустрија, јер имамо квалитет за страна тржишта, док је Слободан Ивановић, један од оснивача Српског бизнис центра у Канади, рекао да жели да охрабри српске привреднике да послују на тржиштима Северне Америке. Председник Заједнице српски клубова у Бечу Борислав Капетановић је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити повећана пословна сарадња фирми из Србије и Аустрије и најавио помоћ српским привредницима, а председник Клуба српских привредника у Аустрији Жељко Бобар је казао да циљ треба да буде умрежавање фирми и побољшање односа Србије и Аустрије. Александар Протић, федерални саветник УНЕСКО федерације Француске, алумниста водећх светских универзитета који држи предавања на Сорбони, Харварду, Кембриџу и Оксфорду, рекао је да је дошао да повеже наше младе интелектуалце са тих факултета са ПКС, јер су они велики потенцијал

Check Also

Гујон разговарао са Патријархом српским г. Порфиријем

Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула у Патријаршијском двору директора Управе за сарадњу …