srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обележено 300 година православља у Ријеци

У суботу, 14. октобра, одржана је свечана академија у Ријеци поводом обележавања 300 година православља у том крају.

Свечаној академији су присуствовали помоћник министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, Дејан Масликовић и помоћница министра културе за савремено стваралаштво и креативне индустрије, Ивана Дедић.

Масликовић је оценио да православна црква данас игра важну улогу, позивајући да се вратимо коренима, светосављу и очувању моралних и људских вредности. „Црква нас сједињује и јача, учи љубави, толеранцији и занемареним вредностима“, истакао је он у Поморском и повјесном музеју Хрватског приморја, а како је саопштено у Министарству културе. Према његовим речима, ово окупљање, поред прославе важног јубилеја, има још један не мање битан значај, а то је пример суживота народа у Истри, добрих односа Срба, Хрвата, Италијана и Истрана и да је управо то оно што свима улива наду да је то једини истински пут који води ка заједништву, љубави, толеранцији и поштовању различитости. Он је истакао да је ово прилика да се превазиђу културолошке и социолошке поделе у целом региону и да поштовање посебности чини идентитет једног народа.

Православци су се у ове крајеве доселили 1717. године, када је 218 православних породица дошло у Ријеку, Краљевицу и Нови. Њима су одмах загарантована верска права, а стављени су под јурисдикцију Српске православне цркве.

Манифестацију је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

(Извор: Танјуг)

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …